'Belastingdienst laat veel fraude ongemoeid'

Beeld anp

Als de onderhandelaars in het Catshuis besluiten een paar honderd nieuwe belastingambtenaren aan te nemen, hoeven ze 1 tot 4 miljard euro minder te bezuinigen. Deze schatting maakt ambtenarenbond Abvakabo FNV. Die miljarden blijven jaarlijks liggen omdat de Belastingdienst onvoldoende mensen heeft om naar behoren te controleren, claimt de bond.

Zo'n 90 procent van de belastingaangiftes wordt minimaal gecheckt, meldt de Abvakabo op gezag van zo'n twintig leden bij de Belastingdienst. Van elke honderd fraudegevallen worden er hooguit tien uitgepikt. De rest gaat, bij gebrek aan controleurs, door. Gevolg is dat er huurders zijn die hypotheekrente aftrekken en daarmee wegkomen, en dat er kinderlozen zijn die een kinderopvangtoeslag ontvangen zonder dat de Belastingdienst ingrijpt.

Controle op de toeslagen gebeurt uitsluitend achteraf. Als er een vordering ligt van minder dan 1500 euro, hebben burgers weinig te vrezen. "Deurwaarders worden ontmoedigd om onder de 1500 euro te innen", zegt Andries van den Berg van de Abvakabo. Voor bedrijven ligt die grens op 5000 euro.

De Belastingdienst hangt een bezuiniging van 400 miljoen boven het hoofd. Waarschijnlijk gaat rond de helft van de kantoren dicht en daalt het aantal banen van 29.000 naar 26.000 in 2016, zonder gedwongen ontslagen overigens. Dat de ambtenaren via hun bond naar buiten treden, is dus niet omdat ze vrezen voor hun baan, zegt Van den Berg, maar omdat ze bij hun leidinggevenden geen gehoor vonden. "Een inspecteur die fraude ruikt, wil daar als een terriër opduiken, maar dat mag niet. Dat tast zijn beroepstrots aan."

Het ministerie van financiën zegt dat het 'echt niet klopt' dat aangiftes nauwelijks worden bekeken. Wie een inkomen opgeeft dat niet strookt met de opgave van zijn werkgever, wordt er uitgevist, aldus een woordvoerder. Sinds dit jaar vult de Belastingdienst alle bekende gegevens zelf in, zegt hij, wat fraude lastiger maakt. Kinderopvangtoeslag ontvangen zonder kinderen te hebben, kan niet meer sinds er in november een koppeling is gemaakt met de gemeentelijke basisadminstratie. Dat deurwaarders niet meer op pad gaan voor vorderingen onder de 1500 euro klopt. "We hebben slimmere en goedkopere manieren om dat geld te vorderen: via loon- of bankbeslag."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden