Privacy

Belastingdienst erkent: fraudesysteem deugde niet

Hans Vijlbrief, deelt de functie van staatssecretaris van financiën met Alexandra van Huffelen (beiden D66).Beeld ANP

De Belastingdienst had het omstreden fraudesysteem FSV (Fraude Signalering Voorziening) veel eerder moeten stoppen. Dat erkennen beide staatssecretarissen van financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Zaterdag berichtten Trouw en ‘RTL Nieuws’ dat de Belastingdienst twintig jaar lang oncontroleerbare en onbetrouwbare ‘vermoedens’ en ‘signalen’ van fraude had verzameld. De gegevens werden gebruikt voor selectie en profilering, wat leidde tot ‘stigmatisering’ en een ‘zwarte-lijsteffect’ , zo concludeerde de Belastingdienst in een intern onderzoek.

Na dat onderzoek bleef het systeem nog meer dan een jaar in de lucht, tot Trouw en RTL Nieuws er vragen over stelden. ‘Wij zijn van ­mening dat de beslissing om (tijdelijk) te stoppen met de FSV veel eerder ­genomen had moeten worden’, schrijven staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen.

Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is pas maandag geïnformeerd over de manier waarop het systeem de privacywet overtreedt, en wilde eerder niet ingaan op vragen van Trouw en RTL Nieuws. De toezichthouder verwijst naar een nog lopend onderzoek naar het gebruik van gegevens over nationaliteit door de Belastingdienst, en mogelijk etnisch profileren.

Diverse Kamerleden hebben vragen gesteld over het gebruik van FSV. Vijlbrief en Van Huffelen beloven de Kamer morgen nader te informeren.

De staatssecretarissen melden daarnaast dat de fiscus een groep van zo’n 266.000 burgers en bedrijven in de afgelopen jaren 31 miljoen euro ­teveel aan kosten in rekening heeft gebracht voor aanmaningen en dwangbevelen. Als een naheffing werd verlaagd na een succesvol bezwaar, werden de kosten niet ook automatisch verlaagd. De Nationale Ombudsman werd hierover onjuist geïnformeerd, bleek al eerder.

Lees ook:

Belastingdienst had een geheime fraudelijst, in strijd met de privacywet

Een tot voor kort geheim registratiesysteem van de Belastingdienst voor ‘signalen’ van fraude is volledig in strijd met de privacywet. Pas na aanhoudende vragen van Trouw en RTL Nieuws heeft de fiscus het systeem uit de lucht gehaald.

‘De Belastingdienst heeft mijn leven overhoop gehaald’

Al vanaf het begin had Genelva Hendrison (40) het gevoel dat er iets niet klopte. Toen zij in 2013 kinderopvangtoeslag aanvroeg, duurde het voor haar veel langer om een beslissing te krijgen dan bij anderen in haar omgeving. Ook kinderopvanginstellingen begrepen niet waarom het zo lang duurde voordat de Belastingdienst de toeslag zou toekennen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden