'Belastingcircus is niet in belang van BV Nederland'

Paul Tang van de PvdA in de plenaire zaal van het Europees Parlement. Beeld anp
Paul Tang van de PvdA in de plenaire zaal van het Europees Parlement.Beeld anp

Paul Tang is fractievoorzitter van de PvdA in het Europees Parlement. Hij reageert op de onthulling door Trouw en het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) van de afspraken die bedrijven konden maken met de Luxemburgse belastingdienst. Volgens Tang moet Europa het voortouw nemen in de strijd tegen schadelijke belastingontwijking door bedrijven.

Wat vindt u van de afspraken die multinationals konden maken met Luxemburg?
"De onthullingen van Trouw en ICIJ laten zien waarom het zo belangrijk is dat gegevens rond belastingen van bedrijven openbaar zijn. Dit soort gegevens moet openbaar worden. We zien bedrijven wel winst maken in een land, maar vervolgens via allerlei constructies daarover geen belasting betalen. Daar heb ik geen goed woord voor over, we moeten er alles aan doen om er een einde aan te maken."

Hoe kan daar een einde aan komen?
"Multinationals moeten eerlijk en open rapporteren hoeveel winst zij in elk afzonderlijk land maken, en hoeveel belasting zij daar betalen. Als ze transparant zijn, dan zien de verschillende belastingdiensten het onmiddellijk als bedrijven bezig zijn hun winst weg te sluizen naar landen met belastingvoordelen. Dat is de eerste stap naar eerlijke en meer gelijke belastingregels in de verschillende landen."

Ligt hier een rol voor Europa?
"Jazeker. Europa mag veel meer initiatief nemen. Nu is het nog zo dat de Europese Commissie bepaalde fiscale constructies in lidstaten kan aanvechten, maar als die in het ene land verboden worden, kunnen alle andere landen er gewoon mee doorgaan. Dus om te beginnen moet je ongewenste constructies tegelijkertijd in alle landen verbieden.

"Daarnaast moeten we in Europa toe naar een gemeenschappelijke grondslag voor belastingen. Dus niet langer voordelen voor dit type inkomsten in het ene land, en voor andere inkomsten in het andere land. Je ziet aan de voorbeelden die nu door media gepubliceerd worden dat bedrijven dan landen tegen elkaar uitspelen. Als Europa hierin het voortouw neemt, kunnen we een einde maken aan dit hele circus van belastingontwijking."

De lidstaten hebben tot nog toe alle pogingen tot Europese harmonisatie van belastingen tegengehouden. Gaat het er ooit van komen?
"Je ziet dat elk land nu vaak denkt: het is in mijn belang om gunstige belastingregels in te voeren en bedrijven naar me toe te lokken. In Nederland is dat gevoel ook heel sterk. We blijven zeggen dat het voor de BV Nederland zo belangrijk is om bedrijven dit soort mogelijkheden te bieden. Maar dat is gewoon niet zo. Bedrijven komen voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten en uiteindelijk gaat het ten koste van overheden en burgers, die de gemiste belastinginkomsten mogen compenseren.

"We moeten stoppen met denken dat dit in ons belang is. Ik wil Nederlandse fiscalisten met gewetensbezwaren oproepen om dit soort deals met de Nederlandse belastingdienst naar Trouw te sturen. Dan kunnen we eindelijk zien op welke manier Nederland bedrijven faciliteert. Je moet als land niet willen meewerken aan dit soort constructies."

Als Europa hierin het voortouw moet nemen, is de huidige voorzitter van de Europese Commissie Juncker daarvoor dan de juiste persoon? Als premier van Luxemburg heeft hij het fiscaal paradijs mede opgetuigd.
"Het is duidelijk dat dit aan Juncker kleeft. Al voor zijn benoeming zijn hierover vragen gesteld, en dat gaat onze fractie in het Europees Parlement zeker weer doen. Hij ontkent telkens dat Luxemburg een belastingparadijs is, maar de onthullingen van de internationale onderzoeksjournalisten van ICIJ laten een ander beeld zien. Ik ben benieuwd naar zijn reactie.

"De verantwoordelijkheid in de Europese Commissie voor dit thema ligt niet bij Juncker, maar bij eurocommissaris Moscovici. Vanuit het parlement zullen we erop aandringen de verschillende nationale belastingregels naar elkaar toe te trekken. Juncker is vast slim genoeg om dat niet tegen te houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden