Belastingafspraken met kerken blijven geheim

– Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) geeft de Tweede Kamer geen informatie over de inhoud van het convenant tussen de belastingdienst en 25 kerken die zijn aangesloten bij het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO). Dit meldt de website Katholiek Nederland. De Jager schrijft dit in antwoord op vragen van de Kamerleden Weekers en Remkes (VVD) over de regeling die kerken fiscale voordelen verschaft.

De 25 bij het CIO aangesloten kerkgenootschappen hebben een groepsbeschikking ontvangen waardoor zij worden gekwalificeerd als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Daardoor zijn de administratieve lasten voor de kerken aanzienlijk beperkt. Lokale kerken hoeven dankzij de afspraken niet langer aan te tonen dat zij een ANBI zijn.

De bij het CIO aangesloten kerken vertegenwoordigen ongeveer zeven miljoen kerkleden, waaronder die van de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland.

Door de beschikking kunnen de kerkgenootschappen gebruik maken van de fiscale voordelen voor algemeen nut beogende instellingen, zoals de vrijstelling van successie- en schenkingsrecht. Ook zijn daarmee giften van burgers aan kerken aftrekbaar.

Op 30 november 2007 sloten het CIO en de Belastingdienst een zogeheten handhavingsconvenant. Daarin zijn volgens de staatssecretaris „procedurele afspraken vastgelegd over de uitvoering van de regeling.

De RK-Kerk in Nederland maakte eerder bekend dat in het convenant afspraken zijn gemaakt over het toezicht op het bestuur en het financieel beheer waaraan de kerken als algemeen nut beogende instelling moeten voldoen. De staatssecretaris wil niets zeggen over de intensiteit van het toezicht van de Belastingdienst op de kerkgenootschappen.

Over de precieze inhoud van het convenant tussen de staat en de kerken wil de staatssecretaris de Kamer niet inlichten. „In verband met de geheimhoudingsplicht mag de Belastingdienst deze informatie niet openbaar maken”, schrijft De Jager. Wel wil hij in de toekomst bij algemene handhavingsconvenanten afspreken deze openbaar te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden