Belasting op schenkingen vervalt geheel

Staatssecretaris Joop Wijn van financiën heeft besloten de belasting op schenkingen te schrappen.

Leo van Essen

Om de rond veertig miljoen euro, die die belasting nu jaarlijks oplevert, niet te missen wil hij de kansspelbelasting verhogen van 25 naar dertig procent.

Het schenkingsrecht kwam vorige week (weer) in de belangstelling door een column van voetbalgoeroe Johan Cruyff in het dagblad De Telegraaf. Het bleek dat zijn Johan Cruyff Foundation over het trapveldje dat de organisatie schonk aan een Amsterdamse deelgemeente acht procent belasting moest betalen. Cruyff maakte zich daarover bijzonder kwaad en stelde voor dat de Belastingdienst als medesponsor van het voetbalveld zou optreden. ,,Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker”, parafraseerde Cruyff de slogan van de Belastingdienst.

Een woordvoerder van Wijn benadrukte gisteren dat de column van Cruyff niet de aanleiding is voor de beslissing van de staatssecretaris. De Tweede Kamer heeft inderdaad al langer aangedrongen op een herziening van het schenkingsrecht. Dat leidde pas onlangs tot een verlaging van het belastingtarief op schenkingen aan goede doelen van elf naar acht procent.

Maar politiek Den Haag wilde eigenlijk van de hele belasting af. Met name, omdat het steeds blijkt moeilijk aan te geven te zijn wat nu een schenking aan een goed doel is (en dus onder een relatief mild) belastingregime moet vallen en wat daar niet onder valt.

Op de column van Cruyff reageerde Wijn nog zeer afhoudend, terwijl in de Kamer een meerderheid vond dat hij het grootste gelijk van de wereld had. Volgens zijn woordvoerder kon dat niet anders, omdat hij op datzelfde moment nog bezig was een dekking te zoeken voor een door hem gewenste afschaffing van het schenkingsrecht. Die is nu dan gevonden door een verhoging van het tarief van de kansspelbelasting van 25 naar dertig procent. Naar verwachting levert dat even veel op als het schenkingsrecht.

Van het schrappen van het schenkingsrecht profiteren allerlei organisaties. Van organisaties, die zich bezighouden met ontwikkelingssamenwerking tot kerkgenootschappen. Elk jaar kunnen goede doelen rekenen op tweehonderd miljoen euro aan legaten, zo bleek drie jaar geleden uit onderzoek van Theo Schuyt, bijzonder hoogleraar filantropie, sponsoring en vrijwilligerswerk aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden