Belastend materiaal brengt Olympique verder in het nauw

MARSEILLE (ANP) - Olympique Marseille heeft gisteren terrein verloren ten opzichte van de Franse justitie en politie in de omkopingsaffaire die door Christophe Robert van Valenciennes naar buiten is gebracht.

Het onderzoek dat de politie woensdag heeft gedaan bij Marseille heeft voor de club belastende feiten opgeleverd. Volgens het dagblad Le Monde van gisteren zouden in het kantoor van manager Bernes enveloppen zijn gevonden, die identiek waren aan die zijn aangetroffen in het bezit van Christophe Robert.

De rechercheurs vonden bovendien in een koffertje van Bernes een grote hoeveelheid contant geld. Volgens het onderzoeksteam was het een bedrag van een grootte die de vraag rechtvaardigt waarom een club zijn manager zoveel geld beschikbaar stelt.

De Argentijn Jorge Burruchaga van Valenciennes is gisteren vier uur lang verhoord door mr. Bernard Beffy, rechter te Valenciennes. Na afloop kreeg de Argentijnse ex-international te horen dat hij zich beschikbaar moet houden voor de justitie. Burruchaga gaf toe, net als zijn clubgenoten Glassmann en Robert, te zijn benaderd door bestuurders van Marseille. Hij weigerde namen te noemen, maar stelde dat het mensen van Olympique waren, die iedereen kent.

Volgens eerdere verklaringen heeft Marseille-middenvelder Jean-Jacques Eydelie gefungeerd als tussenpersoon. Hij bevindt zich sinds dinsdag in hechtenis. Christophe Robert - en indirect zijn vrouw - wordt verdacht steekpenningen te hebben aangenomen om Marseille aan de overwinning te helpen in de wedstrijd van 20 mei bij Valenciennes.

Jean-Pierre Bernes werd als tweede contactpersoon aangeduid. Bernes is opgenomen in een ziekenhuis, maar volgens medisch specialisten kan hij antwoorden op vragen, omdat zijn toestand een geleidelijke verbetering vertoont.

Mr. Beffy en zes politiemannen besteedden woensdag zeven uur aan een onderzoek in de administratie van de voetbalclub. Na de ondervragingen van Eydelie (Marseille), Burruchaga, Glassmann en Robert (Valenciennes) is de politie gisteren ook op bezoek geweest in het trainingskamp van Marseille te Font Romeu. Tien spelers van Olympique werden gehoord.

Volgens mededelingen van een van hen konden zij de politie weinig meer vertellen dan dat zij op 20 mei in Valenciennes met 1-0 hadden gewonnen.

De politie heeft vier spelers, Marcel Desailly, Eric di Meco, Didier Deschamps en Jean-Marc Ferreri, een beperkte bewegingsvrijheid opgelegd.

Clubeigenaar Bernard Tapie wierp in een artikel in Paris Match een ander licht op de zaak. “Robert en zijn vrouw hebben een maand voor de wedstrijd Eydelie opgebeld met de vraag of ze van hem 200 000 francs (60 000 gulden) konden lenen, want ze wilden een restaurant overnemen. Dat is geen gerucht, dat is officieel.”

Tegenspraak

Voorzitter Bernard Tapie heeft zich met zijn uitlatingen de woede van procureur Eric de Montgolfier op de hals gehaald. “Wanneer de oud-minister en voorzitter van Olympique gehoord wil worden, behoeft hij dat slechts te melden. De gepubliceerde tekst is volledig in tegenspraak met verklaringen die door Eydelie zijn afgelegd.”

Tapie en De Montgolfier hebben de laatste dagen een aantal indirecte botsingen gehad. De voorzitter beschuldigde de jurist ervan zaken die het onderzoek betreffen, openbaar gemaakt te hebben. De Montgolfier heeft laten weten maatregelen te zullen moeten nemen, indien Tapie zich opnieuw schuldig zou maken aan intimidatie van zijn werknemers. Bij de Franse justitie is het erg slecht gevallen dat Tapie Jean-Jacques Eydelie, kort voor diens eerste verhoor, bij zich geroepen heeft om vervolgens urenlang met hem te praten.

Silvio Berlusconi, de voorzitter van AC Milan, deed intussen een oproep aan de UEFA de finale van de Champions League over te spelen tussen AC Milan en Glasgow Rangers. Glasgow Rangers eindigde als tweede in de poule van Marseille, dat de finale met 1-0 van Milan won.

Hoofdtrainer Kostiljev van CSKA heeft intussen in Moskou de beschuldigingen aan het adres van Marseille afgezwakt. Hij was kort voor de Europa Cup-wedstrijd tegen Olympique opgebeld met de oproep tegen vergoeding met opzet te verliezen. CSKA verloor met 6-0. “De opbellers konden evengoed grappenmakers zijn geweest. Wij zijn niet op de voorstellen ingegaan. Wij hebben onmiddellijk de hoteldirectie ingelicht.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden