Belangstelling voor christelijke jeugdvakanties blijft

'Image - 't klikt meteen'. Onder die leus zetten in het voorjaar van 1990 de NCR(eis)V, de NCR(adio)V, het CNV en de Stichting Vakantie Vrijwilligers (SVV) het samenwerkingsverband Image op - een ambitieus plan om christelijke jeugdvakanties een nieuwe impuls te geven.

De slogan bleek echter niet te slaan op die vier organisaties zelf. Onder de leden van het CNV bleek de animo voor Image gering en de vakcentrale trok zich dan ook snel terug. SVV heeft zichzelf begin dit jaar opgeheven. Daarmee verloor Image in een klap een flink aantal kampleiders. Toch ziet Image-voorzitter Peter Mendelts de toekomst zonnig in: jongeren blijven nog steeds belangstelling tonen voor de groepsreizen van Image.

Wat ging er mis tussen Image en SVV, een reincarnatie van het vroegere kampwerk van het gereformeerde LCGJ? SVV trok te weinig publiek, zegt Heerke Brouwer, directeur van de NCR(eis)V en secretaris van Image. De twee NCRV's traden op als geldschieters voor de vrijwilligersorganisatie SVV. Ze hadden zich zelfs garant gesteld voor het verlies van de stichting. Dat liep volgens Brouwer in de eerste twee jaar op tot zo'n 90 000 gulden.

Vorig jaar, na enige sanering van de reisprogramma's, ging het beter. Maar, zo benadrukt Jelle Stellingwerf, ex-bestuurslid van de stichting, dat was niet slechts de verdienste van de beide NCRV's. "Ook dankzij onze inspanningen is dat tekort gedaald. We hebben soms tot op het onverantwoorde af op de kleinste details beknibbeld om de kosten te drukken. Zo vroegen we stafleden met een OV-jaarkaart, geen reiskosten voor de trainingsweekenden te declareren."

Wat het bestuur van SVV vooral dwars zat, zo blijkt uit de opheffingsbrief aan de stafleden, was dat het te weinig vertrouwen kreeg van het Image-kantoor in Hoofddorp. Vroeger bij het LCGJ was dat heel anders, zegt Stellingwerf. "De vrijwilligers moesten keihard werken, maar kregen dan ook onvoorwaardelijke steun van het LCGJ. Image benaderde ons nogal eens wantrouwend - 'Moet dat nou echt zus?', 'Kan dat niet wat minder zo?' - en dat bedierf de samenwerking."

Ook de NCR(adio)V had problemen met Image. Er moest teveel geld bij en de bestuurlijke opzet was te ingewikkeld. Vorig jaar juni zegde de omroep het contract op. Inmiddels is de band hersteld en gaan alleen de twee NCRV's met Image verder.

Minder leiding

Door het vertrek van SVV raakte Image zo'n 250 kampleiders kwijt. Hoe denkt de reisoperator de ruim 50 vakantieprogramma's voor de komende zomer toch te voorzien van geschikte leiding? Brouwer: "In de eerste plaats hebben we minder stafleden nodig omdat we de vakantiekampen voor 8tot 13-jarigen hebben geschrapt. Die eisten veel begeleiding: twee stafleden per tien deelnemers. Verder zijn er nog altijd zo'n 50 stafleden van de SVV die wel mee blijven doen."

Brouwer verzekert dat het kleinere aantal kampleiders geen schade doet aan de veiligheid en evenmin aan 'het groepsaspect', dat bij de SVV voorop stond en veel stafleden vraagt. Stellingwerf is daar minder van overtuigd. "Bij de tienertoerkampen bijvoorbeeld gingen vorig jaar drie stafleden per club mee. Minder kan ook niet. Dit jaar heeft Image maar een begeleider per groep beschikbaar. Wat doe je dan als er met een van de tieners wat gebeurt?"

Peter Mendelts ziet het positiever: "Vroeger moesten de stafleden alles zelf regelen. Nu besteden we bepaalde vakantie-onderdelen uit aan professionals. De survivaltocht in Zuid-Limburg bijvoorbeeld komt onder deskundig toezicht te staan. Dat verhoogt de veiligheid en bovendien kunnen de stafleden zich helemaal bezighouden met de groep."

Van de stafleden die bij Image zijn vertrokken, zijn er zo'n 120 overgestapt naar de zeilkampen van CJV/YMCA. "Het cultuurverschil tussen de NCRV's en SVV was te groot" , zegt Alje Kuiper, ex-SVV'er. "Vanuit het LCGJ-kampwerk waren we gewend alles zelf te regelen. Bij de NCRV-reizen gaat dat anders. Eigenlijk hadden het LCGJ en later SVV altijd al veel meer gemeen met CJV/YMCA. Dat het nooit eerder tot samenwerking is gekomen, heeft hiermee te maken dat het LCGJ specifiek gereformeerd was en het CJV/YMCA niet."

Gehandicapten

Opvallend in de Image-reisgids voor 1993, die een week of wat geleden uitkwam, is een passage over gehandicapten. Mensen met een lichamelijk gebrek worden erop gewezen dat ze een groep extra kunnen belasten. Mocht na overleg tussen de gehandicapte en Image blijken dat dit de correcte uitvoering van een reis belemmert, dan wordt het groepsbelang boven dat van de gehandicapte enkeling gesteld.

Niet bepaald een aanmoediging voor gehandicapten om zich bij Image aan te melden. Brouwer: "Die passage is een rechtstreeks uitvloeisel van de wet op reisovereenkomsten die per 1 januari 1993 van kracht is geworden. Daar staat in dat mensen met een handicap deze bij de reisorganisatie moeten melden, alvorens ze kunnen boeken. De organisatie kan dan bezien of een reis geschikt is voor de persoon in kwestie of dat er een andere oplossing moet worden gevonden."

Mendelts geeft toe dat de tekst - die hij vooraf niet had gezien - beter anders had kunnen worden opgesteld. "Maar we hebben de afgelopen jaren wat vervelende dingen meegemaakt. Het is voorgekomen dat bij het vertrek van een van de groepen iemand in een rolstoel kwam aanrijden. Die moest de hele vakantie de bus in en uit en constant door iemand worden geduwd. Natuurlijk zijn gehandicapten welkom bij Image, maar er zijn grenzen."

Dat de basis onder Image zou zijn weggevallen nu SVV zich heeft onttrokken en de NCRV's samen verdergaan, ontkent Mendelts. "Ik betreur dat SVV is opgestapt en ik begrijp dat er dingen zijn gebeurd die het bestuur van SVV pijn hebben gedaan. Aan de andere kant is de bestuursstructuur nu een stuk eenvoudiger. Echter, wat belangrijker is: de organisatie is weliswaar veranderd, maar het aantal jongeren dat mee wil met dit soort groepsreizen, is niet gedaald. Ook mensen die wat minder draagkrachtig zijn of een handicap hebben, blijven van harte welkom. Onze kernwoorden blijven: 'Samen actief en sportief'."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden