Belangstelling nieuwe Harry Potter 'te groot'

Uitgeverij De Harmonie ziet af van een officiële presentatie van 'De Vuurbeker', het vierde deel van de Harry-Potter-boekenreeks. ,,We weten niet waar we moeten beginnen. Dit is te groot'', zegt Elsbeth Louis van de uitgeverij.

Zaterdag 9 december om 00.01 uur begint in vele tientallen boekwinkels in het hele land de verkoop van de langverwachte Nederlandse vertaling van het vierde boek in de Harry Potter-serie. De ene boekhandel viert feest totdat na middernacht de verkoop begint, de andere laat kinderen overnachten en ontbijten. De Groningse bibliotheken organiseren zaterdag met boekhandelaren een Potterparade van Hoogezand naar Groningen.

'De Vuurbeker' krijgt een oplage van 180000 exemplaren. Van de drie eerder verschenen delen zijn er bij elkaar 600000 verkocht. De stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek noemt het 'heel uitzonderlijk' dat de boeken over de jonge tovenaar zo goed verkopen. ,,De drie Potter-boeken staan al een half jaar hoog in de top 15 van best verkochte boeken. Dat komt doordat ook volwassenen deze kinderboeken lezen.'' Wanneer deel vijf uitkomt, is nog niet bekend. Volgens schrijfster J.K.Rowling komen er zeven boeken over Harry Potter.

De populariteit van de reeks bewijst volgens Stichting Lezen dat lezen leuk kan zijn. ,,Lezen wordt beschouwd als saai, iets voor jezelf waar je tijd voor moet vrijmaken. Maar dit boek kun je ook met vriendjes lezen, en later kun je op internet meer informatie zoeken. Het is een goed voorleesboek. Het is leuk en daarmee begint leesplezier.''

Het is overigens niet de eerste keer dat boekhandelaren een werk met een nachtelijke verkoop promoten. De Amsterdamse Boekhandel Scheltema was geopend in de nacht voorafgaand aan de eerste verkoop van Arnon Grunbergs roman 'Figuranten'. Behalve flink wat publiciteit leverde dat het bedrijf toen een verkoop op van ruim 150 exemplaren, een gering aantal, al kwam Grunberg toen zelf signeren.

Niet iedereen is blij met deze stuntverkoop. Luuk Brug van FNV-Kiem noemt de gang van zaken in het 'Boekblad' 'onwenselijk'. ,,Als dit een succes wordt, is het hek van de dam.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden