Belangrijkste toneelprijzen voor Pierre Bokma en Halina Reijn

null Beeld anp
Beeld anp

Pierre Bokma en Halina Reijn zijn dit jaar de winnaars van de Louis d'Or en de Theo d'Or, de belangrijkste toneelprijzen voor de meest indrukwekkende mannelijke en vrouwelijke hoofdrol. Bokma krijgt de prijs voor zijn rol in De Verleiders: de casanova's van de vastgoedfraude. Reijn werd geëerd voor haar rol in Nora.

Redactie

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties maakte de winnaars van de 'Oscars' van de Nederlandse theaterwereld zondagavond bekend tijdens een gala in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Pierre Bokma 'dráágt de voorstelling als ultieme verleider', oordeelde de jury. 'Het exceptionele vakmanschap van deze bijzondere acteur is in alle handelingen voelbaar, van de kleinste gebaren tot de extreemste uitvallen.' Bokma speelt de rol van Vijs en is een van de vijf acteurs in het toneelstuk over de grootste vermeende fraudezaak die ons land ooit heeft gekend.

De voorstelling over de vastgoedfraude won overigens ook de Toneel Publieksprijs, waarbij het publiek de winnaar bepaalt door stemavonden in het land en stemmen via internet.

null Beeld anp
Beeld anp

Reijn speelde een van haar beste rollen
Halina Reijn speelde volgens de jury als Nora een van haar beste rollen tot nu toe. 'Heftig, wanhopig, sterk en net weer een tikje anders dan zoals we haar bij haar 'vaste' regisseur Ivo van Hove kennen.' Nora, van de Toneelgroep Amsterdam, gaat over een jonge vrouw die beseft dat ze haar hele leven alleen voor anderen heeft geleefd en daarom probeert te breken met haar echtgenoot.

De Arlecchino voor de meest indrukwekkende mannelijke bijrol ging naar Stefan de Walle voor zijn rol in Speeldrift. 'Met minimale gezichtsexpressie weet hij in stembuiging en lichaamstaal een reeks van emoties te verbeelden.' Astrid van Eck ontving de vrouwelijke evenknie, de Colombina, voor haar rol in Honingjagers.

De jury kende de Prosceniumprijs, voor een instantie die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het toneelklimaat, toe aan Theaterzaken Via Rudolphi. Het impresariaat helpt al meer dan 20 jaar gevestigde theatergezelschappen en nieuwe theaterinitiatieven.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden