Belangrijkste finale van het seizoen

Dit weekend staat weer de belangrijkste finale van het seizoen op het programma, die van de MK viertallen. De Rotterdamse Lombard (Drijver-Schollaardt, Muller-De Wijs, Ramondt-Westra) speelt hierin tegen outsider Star (Brüggemann-H.Willemsens, Kelder-Winkel, Kruis-K.J.Willemsens) uit Utrecht in het NDC Den Hommel. U bent van harte welkom, het ramacommentaar wordt verzorgd door Ed Hoogenkamp en Paul Felten, maar u kunt de wedstrijd ook volgen via internet (BBO).

Niet alleen is de Lombard de torenhoge favoriet, dit team mag ook nog eens met een 30-0 voorsprong beginnen! Dit komt allemaal door de omstreden carry-over-regeling: het verschil in WP tussen beide teams uit de voorronde wordt de beginstand in imp's (met een maximum van 30) in de finale. Het voelt als Federer-Baghdatis, waarbij Federer een set voorsprong krijgt!

De vraag is dus of Star er nog een wedstrijd van zal weten te maken. Het lijkt een schier onmogelijke opgave, toch gloren er een paar (psychologische) lichtpuntjes aan de horizon voor de Utrechters. Star heeft een aardig track record opgebouwd tegen de Lombard (de laatste wedstrijd tegen de Lombard uit de voorronde werd door Star met 23-7 gewonnen). Vorig seizoen speelden beide teams tegen elkaar in de halve finale en ook toen had de Lombard een stevige carry-over, maar keek na de eerste dag tegen een behoorlijke achterstand aan. Uiteindelijk ging Star op het laatste spel onderuit door een schlemielig biedmisverstand. Verder kwam Star ook deze competitie (voor het derde achtereenvolgende seizoen) uit het niets in de finale, dus de druk ligt volledig bij de Lombard.

In het voordeel van de Lombard pleit dat het in de halve finale de andere favoriet, Modalfa, met boter en suiker ingemaakt heeft, dus het moraal van de Rotterdammers is hoog. Laten we nog eens kijken naar die laatste wedstrijd van Star-de Lombard uit de voorronde. Muller-De Wijs hadden het deze wedstrijd heel moeilijk. Zonder dat je kon zeggen dat ze slecht speelden moesten ze op deze drie spellen dik inleveren. Het begon met dit spel (zie diagram 1).

1) Hoge kleuren (minimaal 4-4), 6-10 punten

De Wijs kreeg een 2-opening voor zijn kiezen, altijd lastig. Hij besloot tot doublet. Oost sprong preëmptief naar 3 en daar zat Muller. Hij gaf een teruggekaatst doublet, waarna De Wijs besloot het te laten zitten.

Muller kwam uit met 9, de leider nam met A en speelde klaveren na uit de dummy voor de heer van De Wijs, die zijn schoppenslag meenam. Daarna speelde hij een kleine harten na voor de boer en heer van de dummy. De leider troefde een ruiten en liet 9 doorlopen voor de aas van De Wijs. Toen die geen harten naspeelde, had de leider zelfs een overslag, 930! Daar kwam nog eens 600 bij, toen bleek dat aan de andere tafel NZ 3SA hadden gemaakt, omdat de dodelijke schoppenstart niet gevonden werd, 17 imp's naar Star.

Even later probeerde Muller de zaak recht te trekken met een speculatief strafdoublet. Hij had de volgende zuidhand:

AH964 1085 53 H85

en hoorde het volgende biedverloop:

1) Stayman-relay (belooft geen 4krt hoog)

Je wilt na een dergelijk biedverloop graag dat je partner schoppen gaat starten, alleen hoe breng je partner op dat idee? Muller bedacht dat door een doublet te geven, de boodschap wel over zou komen. Zeker geen gekke gedachte, maar het werkte op dit spel averechts. De Wijs begreep wel dat zijn partner om een schoppenstart vroeg en kwam daarom 'trouw' met 10 uit, die Muller door liet lopen naar de vrouw van de leider. 3SA was niet meer te verdedigen. De leider kon de ruiten opzetten voor drie slagen en maakte daarnaast ook drie harten, twee klaveren en een schoppenslag. Aan de andere tafel kwam noord 'gewoon' uit met harten, en ging 3SA kansloos twee down, 14 imp's naar Star.

Ook het laatste spel was een dure (zie diagram 3). Muller-De Wijs kwamen met de NZ-handen in 5, te spelen door zuid. Zelfs na de gunstige start van een kleine klaveren, waardoor Muller geen klaverenverliezer meer had, bleek 5 niet te halen. Uiteindelijk ging Muller zelfs twee down. Aan de andere tafel werd 3SA het eindcontract, gespeeld door zuid. Na een klaverenstart van west voor de vrouw van de dummy en schoppen naar de heer (vrouw viel bij oost) kon de leider drie extra hartenslagen ontwikkelen en kwam zo tot precies negen slagen. Dat waren bij elkaar 800 punten en 13 imp's naar Star.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden