Belangrijkste dodelijke explosies in VS sinds 1970

null Beeld AFP
Beeld AFP

Bij de aanslag met twee bommen, maandagmiddag, bij de finish van de marathon van boston, zijn drie mensen om het leven gekomen en zeker 144 anderen gewond geraakt. Hieronder een overzicht van de grootste dodelijke explosies in de afgelopen veertig jaar in de Verenigde Staten.

11 september 2001: Twee lijnvliegtuigen die door leden van al-Qaida gekaapt werden, doorboren de twee torens van het World Trade Center in New York, waarna ze instorten. Een derde toestel crasht op het Pentagon in Washington en een vierde vliegtuig stort neer in Pennsylvania. De aanslagen, waarbij bijna 3.000 doden vallen, zijn de dodelijkste uit de geschiedenis.

27 juli 1996: Bij een bomaanslag tijdens de Olympische Spelen in Atlanta vallen twee doden en 112 gewonden.

9 oktober 1995: Een trein die Miami en Los Angeles met elkaar verbindt, ontspoort in Arizona na een aanslag die opgeëist wordt door de onbekende groepering 'Sons of Gestapo'. Bij de aanslag vallen één dode en meer dan tachtig gewonden. Volgens de speurders heeft de daad waarschijnlijk te maken met het drama in Waco, waarbij in april 1993 tachtig doden vielen toen de politie binnenviel in een boerderij in Waco (Texas) van de sekte van de Davidians.

19 april 1995: Bij een aanslag met een bomauto op een federaal gebouw in Oklahoma City vallen 168 doden en ruim 500 gewonden. Timothy McVeigh wordt schuldig bevonden aan de daad. In juni 1997 wordt de man ter dood veroordeeld en op 11 juni 2001 wordt hij geëxecuteerd.

26 februari 1993: Bij een aanslag op een van de Twin Towers van het World Trade Center in New York vallen zes doden en een duizendtal gewonden. De bom zit verstopt in een ondergrondse parking. In mei 1994 worden vier integristische moslims veroordeeld tot een gevangenisstraf van in totaal 240 jaar voor de aanslag die het werk zou zijn geweest van de Egyptische islamistische beweging van de blinde sjeik Omar Abdel Rahman. Het Amerikaanse gerecht veroordeelt de man in 1996 tot levenslang.

16 mei 1981: Bij een aanslag in de toiletten van de terminal van Pan Am op de luchthaven Kennedy in New York valt één dode. De aanslag wordt opgeëist door de groep 'Puerto Rican Armed Resistance'.

29 december 1975: Bij een bomaanslag op een bagagedepot in de luchthaven La Guardia in New York vallen 11 dodelijke slachtoffers en 75 gewonden.

24 januari 1975: Bij een explosie in een taverne in New York vallen vier doden. Het betreft een van de 49 aanslagen die tussen 1974 en 1977 toegekend worden aan de nationalistische Puerto Ricaanse groepering 'Fuerzas Armadas de Liberación Nacional' (FALN).

24 augustus 1970: Een onderzoeker van de universiteit van het landleger in Madison wordt gedood door een bom die geplaatst wordt door militanten die zich pacifistisch noemen.

16 september 1920: In de wijk Wall Street in New York ontploft een bom. Veertig mensen worden gedood; honderden anderen raken gewond. De aanslag wordt door de politie toegekend aan anarchisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden