Belangrijke week voor de formatie

(Novum) - De formatiebesprekingen tussen CDA, PvdA en ChristenUnie worden maandagavond hervat in het Catshuis, de ambtswoning van demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA). De formatie gaat hiermee de vierde week in. Het worden belangrijke onderhandelingen deze week. De partijleiders hebben aangegeven 'knopen te gaan doorhakken'.

De fractieleiders Balkenende, Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) lieten vrijdag na afloop van een driedaags verblijf in de Zwaluwenberg in Hilversum weten dat zij deze week besluiten gaan nemen 'over alle punten waarover we het oneens zijn'. Twistpunten zijn de beperking van de hypotheekrenteaftrek, de fiscalisering van de AOW en ethische kwesties zoals het homohuwelijk, abortus en euthanasie.

Van wat er de afgelopen tijd allemaal is besproken, is vrijwel niets naar buiten gekomen. Hoewel PvdA-Kamerlid Jacques Tichelaar -lid van het onderhandelingsteam van Bos- afgelopen dinsdag nog zei dat er aan het eind van de week enkele resultaten bekend zouden worden gemaakt, gebeurde dit niet. Volgens Bos zijn er weliswaar 'grote vorderingen gemaakt', maar is het formatieproces niet gebaat bij het naar buiten brengen van deelakkoorden.

Dinsdag wordt er niet onderhandeld. Vanaf woensdag trekken informateur Herman Wijffels, de partijleiders en hun onderhandelingsteams zich opnieuw terug op een onbekende locatie buiten Den Haag. De partijen willen dat voor de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart het nieuwe kabinet rond is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden