Belangenorganisatie wil excuses van Nederland aan de ‘moffenmeiden’

Twee vrouwen uit Zeeland rijden mee op een jeep van de geallieerden tijdens de intocht van de bevrijding van Nederland. (foto ter illustratie)Beeld ANP

Vriendinnen van Duitse soldaten werden na de oorlog zonder proces kaalgeschoren. Zou er geen excuus moeten komen?

Net als de Noorse regering, moet ook Nederland alsnog excuses aanbieden voor de vernederende behandeling van vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie hadden met een Duitse soldaat. De Stichting Werkgroep Herkenning, een belangenorganisatie van onder andere kinderen van deze groep vrouwen, schrijft dat in een brief aan minister-president Mark Rutte.

Aan het eind van de oorlog werden vrouwen ‘vanwege zo’n relatie ernstig vernederd, verkracht en vastgezet’ onder anderen door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten, die de Nederlandse staat vertegenwoordigden, schrijft de stichting. 

“Er zijn weinig bewijzen voor verkrachtingen, maar kaalscheren kwam overal voor. Dat werd als heel vernederend ervaren en ging soms met geweld gepaard,” zegt historica en Trouw-journaliste Rianne Oosterom, die onderzoek deed naar het kaalscheren van deze vrouwen na de bevrijding. In april 2019 verschijnt haar boek over dit onderwerp.

Medewerking

De Binnenlandse Strijdkrachten, die uit het verzet voortkwamen, kregen na de bevrijding toestemming landverraders op te pakken en orde te handhaven op straat. Oosterom vond veel voorbeelden van ­medewerking van deze oud-verzetsmensen aan het kaalscheren van vrouwen, vertelt zij. Om hoeveel vrouwen het ging is niet bekend. Het gebeurde in meer dan honderd steden, wat bijvoorbeeld blijkt uit foto’s. Oosterom: “De Binnenlandse Strijdkrachten maakten voor de bevrijding al lijsten met vrouwen die omgang hadden met Duitsers. Niet alleen soldatenliefjes stonden daarop, maar ook vrouwen die handelden met Duitsers, een wasje voor ze draaiden of eten voor ze kookten. En soms waren dochters van NSB’ers doelwit. Aan het kaalscheren ging geen proces vooraf. Maar er waren ook commandanten van de BS die het kaalscheren verboden, bijvoorbeeld op Texel.”

De Noorse premier Erna Stolberg bood vorige week excuses aan namens de regering aan vriendinnen van Duitse soldaten, omdat zij zonder oordeel van een rechter werden bestraft. Secretaris Cuny Holthuis van De Stichting Werkgroep Herkenning vindt dat de Nederlandse regering nu ook excuses moet maken. De vrouwen die het een krappe 75 jaar geleden zelf meemaakten zijn bijna allemaal dood, stelt zij. “Maar hun nabestaanden leven nog en dragen de sporen van een moeder die getraumatiseerd was. Een beschaafd land geeft toe: dit had niet zo mogen gebeuren.”

Lees ook:

De vrouw als strijdtoneel

Na de bevrijding werden ‘moffenmeiden’ kaalgeknipt. Maar waarom eigenlijk? Rianne Oosterom zocht de oude ooggetuigen op en ontdekte het laatste slagveld van de Tweede Wereldoorlog: het vrouwenlichaam. Daar maakte Nederland zich van vreemde smetten vrij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden