Belang van toezicht op banken bleek ook uit 'Black Friday' in pokerwereld

Beeld Thinkstock

Wat ging er fout bij het toezicht op SNS Reaal waardoor de Nederlandse staat vorige week de bank uiteindelijk moest nationaliseren? Dat is een vraag die politiek Den Haag de komende weken herhaaldelijk aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zal stellen. Uit wat in de pokerwereld bekend is komen te staan als 'Black Friday' bleek - in het klein - al goed wat er mis kan gaan bij gebrekkig toezicht op een bank.

In zekere zin werkt een pokersite net als een bank: spelers storten hun geld op een virtuele rekening, krijgen hiervoor vaak een aantrekkelijke bonus, en beginnen met spelen. Eigenlijk is het geld dan in handen van de pokerwebsite-aanbieder totdat spelers een deel van hun winst willen gaan innen. Dit kan natuurlijk alleen wanneer de aanbieders van pokersites dit geld nog hebben en hiermee ondertussen niet zijn gaan speculeren.

Ponzifraude
Vijftien april 2011 wordt door pokerspelers ook wel 'Black Friday' genoemd. Miljoenen Amerikaanse spelers konden op die dag niet meer bij hun virtuele pokerchips doordat de FBI en het Amerikaanse Ministerie van Justitie de toegang tot de drie grootste pokersites (Full Tilt Poker, Pokerstars en Absolute Poker) had geblokkeerd. De eigenaren ervan werden aangeklaagd voor onder andere bankfraude, het witwassen van geld en het aanbieden van illegale kansspelen.

Later bleek dat met name bij Full Tilt Poker de problemen groot waren: het bedrijf had een schuld van in totaal 390 miljoen dollar bij online spelers, maar bezat slechts 60 miljoen. De bezitters van de site zijn beschuldigd van 'Ponzifraude'. Hierbij zouden enorme winsten zijn geboekt door steeds meer pokerspelers te lokken met aantrekkelijke bonussen, terwijl deze bonussen vrijwel geheel werden gefinancierd door de inleg van de spelers zelf. Dit kwam pas in de nasleep van 'Black Friday' aan het licht, toen veel pokeraars hun geld bij Full Tilt Poker wilden opeisen.

Full Tilt Poker deed altijd alsof er een scheiding bestond tussen de rekening van het bedrijf en de rekening waarop en waarvan pokerspelers hun geld storten, terwijl dit volgens de openbaar aanklager niet zo was. Daarmee overtrad het de wet. Pokerstars, dat inmiddels van alle blaam gezuiverd is, heeft uiteindelijk Full Tilt Poker overgenomen en staat garant voor de tegoeden van de spelers. Op die manier wil Pokerstars het vertrouwen van spelers in het internetpokeren terugwinnen.

Kapitaalbuffers
Een pokersite als versimpelde weergave van een bank: de misstanden zijn natuurlijk niet hetzelfde, maar de uiteindelijke gevolgen hiervan wel. Full Tilt Poker bezat mede door speculatieve investeringen niet genoeg kapitaal om aan de klanten terug te betalen. Dit was ook het geval bij SNS Reaal doordat de bank op de vastgoedtak veel geld moest afschrijven. Jan Sijbrand van DNB stelde vrijdag dat er door de problemen bij SNS eigenlijk helemaal geen kapitaalbuffers meer waren.

Tenslotte vervult de Nederlandse overheid bij de nationalisatie van de SNS Bank een vergelijkbare rol als Pokerstars bij de overname van Full Tilt Poker: de staat probeert de staat het vertrouwen van de klanten terug te winnen door garant te staan voor de tegoeden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden