Belang van donorregister eerst nog beperkt

DEN HAAG (ANP) - Niet meer dan de helft van de Nederlanders zal zich laten inschrijven in het donorregister. Dit betekent dat het register ondanks een stevige publiciteitscampagne zeker de eerste jaren van beperkte betekenis zal zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid, dat woensdag in Den Haag een congres over weefsel- en orgaandonatie houdt, verwacht dat 25 tot 50 procent van de Nederlanders van achttien jaar en ouder het toegestuurde vragenformulier zal invullen.

Twaalf miljoen Nederlanders ontvangen deze of de volgende maand een vragenlijstje waarop zij kunnen aangeven, wat er na hun dood met hun organen moet gebeuren. De campagne van het ministerie wordt gesteund door een groot aantal maatschappelijke organisiaties.

Meer dan de helft

Alle inwoners van Den Haag hebben dat formulier vorige week al gekregen. Van de mensen die reageren, geeft meer dan de helft (57 procent) toestemming om delen van hun lichaam voor anderen beschikbaar te stellen, 38 procent had daartegen bezwaren, 5 procent liet weten dat de nabestaanden moeten beslissen.

Het donorregister moet meer duidelijkheid bieden dan het huidige codicil, een vrijblijvende verklaring die niet centraal is vastgelegd. In de toekomst kan een arts via een gemeenschappelijke meldkamer van Eurotransplant en de Stichting Bio Implant Service contact opnemen met het donorregister om de beslissing van de overledene op te vragen. Omdat het register eerst 'gevuld' moet worden, is het pas vanaf 1 september voor artsen te raadplegen.

De wet op de orgaandonatie en de instelling van een donorregister heeft onder meer tot doel het aantal donoren te vergroten. Nederland kent een groot tekort aan donoren. Volgens G. Kootstra, hoogleraar chirurgie aan het Academisch Ziekenhuis Maastricht, “herkennen” artsen te weinig donoren.

Dat heeft soms ernstige gevolgen. Voor sommige mensen die op een nieuw hart of een nieuwe long wachten, komt het donororgaan in zulke gevallen te laat.

- Zie ook Podium

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden