’Belang van coach niet overschatten’

’Herr Trainer’ hoefde zich afgelopen weekeinde nauwelijks te verantwoorden voor het eerste verlies dat Anni Friesinger onder zijn leiding leed. De Duitse pers was amper vertegenwoordigd tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

Gianni Romme heeft duidelijk schik in de formele wijze waarop hij door de Duitse pers wordt aangesproken. Dat diezelfde pers „heel wat beter dan de Nederlandse media van muggen olifanten maakt”, is weer een heel ander verhaal.

Ook is de ooit zo vermaarde stayer uitermate ingenomen met de onverwachte wending die zijn loopbaan in november heeft genomen. Van een tobbende schaatser werd hij zomaar trainer/coach van een van ’s werelds meest succesvolle rijdsters, Anni Friesinger.

Het nieuwe geluksgevoel heeft ook te maken met opluchting. Eigenlijk, zo bekent Romme, was hij al zeker een jaar lang bezig met afscheid nemen, zonder het zelf goed te beseffen. Dat het in zijn nieuwe baan als trainer tot op heden zo voortvarend verloopt, is de andere zijde van die opluchting.

Anderhalve week geleden in Hamar kwam die laatste na de sprinttitel van Friesinger als een diepe zucht aan de oppervlakte. Romme heeft een duidelijk stempel gedrukt op het seizoen van Friesinger door haar gerichte keuzes te laten maken. Dat leidde tot de dertiende wereldtitel van de Duitse, en haar eerste sprinttitel.

„Mijn blijdschap is anders dan toen ik als schaatser won. En er valt iets van je af, ja. Het is niet niks waaraan ik ben begonnen. Je werkt toch samen met een grootheid die volop in de belangstelling staat, dat moet nog wel eventjes lukken.”

„Er zitten twee kanten aan een samenwerking tussen mensen van hetzelfde niveau en dezelfde achtergrond. Het maakt het in de eerste plaats makkelijker. Je spreekt dezelfde taal, je hebt dezelfde mentaliteit en manier van werken. We zijn gelijkwaardig en behandelen elkaar met respect.”

„Toch kan het ook gevaarlijk zijn. Je hebt te maken met een uitzonderlijk talent dat je nóg beter wilt maken. Voor hetzelfde geld slaat het totaal de andere kant op, zo realiseerde ik me pas later. Daarom was er opluchting toen het meteen zo goed ging.”

Als geen ander weet de olympisch kampioen van Nagano (1998) hoe snel een succesvolle topsportcarrière kan verzanden in wanhoop. De afgelopen jaren pikte Romme nog spaarzaam een succesje mee; vorig seizoen kwam hij niet meer uit de negatieve spiraal.

Hij vormde in de zomer een trainingsgroepje met Anni Friesinger, Ralf van der Rijst en de Fin Risto Rosendahl. Als vanzelf nam hij als schrijver van de programma’s de rol van trainer op zich. „Toen ik het in november als rijder niet meer zag zitten, kon ik de anderen niet zomaar in de steek laten. Al was ik zeer verrast dat Anni me vroeg om haar te gaan begeleiden.”

„Daarom heb ik geen moeite gehad met afscheid nemen. Misschien was ik daar vorig jaar al veel meer mee bezig dan ik zelf wilde toegeven. De afsluiting van mijn actieve carrière was voor mezelf dus niet zo plotsklaps als voor de buitenwereld. Maar dat coachschap is toevallig, dat was niet gepland.”

„Ik ben als schaatser altijd iemand geweest die precies wilde weten wat hij deed. En ik heb veel coaches gehad, zodat ik veel verschillende dingen heb geleerd. Daarom ben ik nu ook niet de man die alles bepaalt. Ik ga er van uit dat Friesinger zelf weet wat ze wil bereiken en hoe ze dat moet doen.”

„In dat proces lever ik haar diensten. Net zoals haar fysiotherapeut dat doet. Het belang van de coach moet je niet overschatten. Winnen of verliezen ligt meestal niet aan de coach, maar aan de rijder. Ik heb nooit een coach de schuld gegeven van mijn eigen falen. We overleggen veel. Ik vraag Anni wat ze voelt en denkt, zodat ze eerst eigen ideeën kan uitspreken. Denk ik daar anders over, dan praten we daar over. Iemand van dit kaliber dingen opleggen, dat werkt niet.”

Het werk van de ongediplomeerde trainer (’Ik doe veel op intuïtie, maar zal de komende maanden in de boeken moeten duiken’) werd in Duitsland aanvankelijk met argusogen bekeken. „Echt overtuigd zullen ze pas zijn als over twee weken ook de wereldtitel allround binnen is.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden