Update

Belager van Turkse journalist 'wilde intimideren'

null Beeld Can Dündar. EPA
Beeld Can Dündar. EPA

De man die vrijdag in Istanbul een mislukte aanslag pleegde op Can Dündar, de hoofdredacteur van de kritische krant Cumhuriyet, wilde hem schrik aanjagen. Dat heeft deze Murat Sahin, die meteen na de schietpartij werd aangehouden, volgens nieuwszender CNN Türk tijdens zijn verhoor gezegd.

"Als ik hem had willen vermoorden zou ik dat hebben gedaan, maar ik schoot op zijn been om hem angst in te boezemen'', verklaarde de veertigjarige Sahin volgens de Turkse krant Hürriyet. Hij zou op eigen houtje hebben geopereerd en "Dündar een lesje hebben willen leren'' omdat hij "hem niet mocht''.

Behalve de schutter heeft de politie nog twee verdachten opgepakt. Een zou Sahin het wapen voor de aanslag hebben geleverd, de tweede medeplichtige stond op de uitkijk. De Turkse afdeling van CNN ziet in de arrestaties bewijs dat een doodseskader het op het leven van Dündar had gemunt. Dündar bleef echter ongedeerd.

De hoofdredacteur van het linkse Cumhuriyet en zijn bureauchef in Ankara, Erdem Gül, werden kort na de aanslag veroordeeld tot gevangenisstraffen omdat ze hadden bericht over geheime wapenleveranties door de Turkse inlichtingendienst aan rebellen in Syrië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden