Belager Gouden Koets naar Pieter Baan Centrum

De man die vorig jaar op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, moet in het Pieter Baan Centrum (PBC) nader psychisch worden onderzocht. Dat heeft de rechtbank in Den Haag gisteren beslist. Pas daarna kan de rechtbank een afgewogen oordeel geven over de eventuele schuld van de 30-jarige Erwin L. en over zijn toerekeningsvatbaarheid.

De man gooide de kaarsenhouder op 21 september naar het rijtuig waarmee koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima de traditionele rijtoer door Den Haag maakten. De verdachte heeft gezegd dat hij dat deed omdat hij vindt dat Beatrix niet rechtmatig op de troon zit.

L. is wel onderzocht door een psycholoog en een psychiater, maar weigerde tot nu toe mee te werken aan meer onderzoek naar zijn geestestoestand. De rechtbank wil hem nu toch laten observeren in het PBC, in de hoop daarover meer te weten te komen. Een deskundige van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) heeft gezegd dat L. lijdt aan een waanstoornis. Volgens de psychiater zou hij volledig ontoerekeningsvatbaar moeten worden verklaard.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de man ervan dat hij de koningin, haar troonopvolger en diens echtgenote heeft beledigd, de Gouden Koets heeft vernield en de intentie heeft gehad de koninklijke familie zwaar te mishandelen. De officier van justitie sloot zich deze week aan bij de conclusie van de psychiater en eiste daarom ontslag van rechtsvervolging en opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Het is onbekend wanneer de rechtbank een definitieve uitspraak doet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden