Belager Gouden Koets mag naam Piratenpartij gebruiken

Een verkiezingsbijeenkomst van de Piratenpartij in juli 2012. Beeld ANP
Een verkiezingsbijeenkomst van de Piratenpartij in juli 2012.Beeld ANP

De Piratenpartij heeft te laat bezwaar gemaakt tegen het gebruik van de partijnaam door waxinelichthoudergooier Erwin Lensink. Dat heeft de Raad van State bepaald in een geding dat de partij tegen Lensink had aangespannen.

Lensink mag nu onder de naam Piratenpartij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. Vorig weekeinde bleek dat de waximelichthoudergooier de Piratenpartij had ingeschreven in Nijmegen, terwijl juist was besloten om dat niet te doen. Lensink stapte vervolgens uit de partij, maar handhaafde de inschrijving onder dezelfde naam.

De Piratenpartij diende woensdagmiddag een bezwaar in bij de hoogste bestuursrechter, maar de termijn voor bezwaar maken tegen inschrijvingen voor de verkiezingen verliep dinsdagavond om 23.59 uur. De partij kon vandaag niet aannemelijk maken dat er een reden was voor de vertraging. De rechter kwam daarom niet toe aan een inhoudelijke beoordeling van het bezwaar tegen het inschrijven van Lensink onder de naam Piratenpartij.

Waxinelichthouder
Erwin Lensink gooide in 2010 op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de Gouden Koets. Hij werd veroordeeld voor het beledigen van toen nog de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, die in de koets zaten. Vorig jaar werd de man opgepakt omdat hij ondanks een gebiedsverbod toch in Den Haag was. Rond de troonswisseling zat hij in de cel wegens stalking. Toen prinses Beatrix Villa Mondriaan in Winterswijk kwam openen, mocht hij niet in die plaats komen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden