Beladen rechtszaak tegen 'oorlogsheld' Marco Kroon

Prestigekwestie voor OM: niemand staat boven de wet

Zelden heeft een rechtbank zoveel tijd uitgetrokken voor een strafzaak die normaal gesproken hooguit een berichtje achterin de plaatselijke krant zou hebben opgeleverd.

Vier zittingsdagen voor de verdenking van het bezit van een beetje cocaïne en vier stroomstootwapens, om meer gaat het niet. Maar in het geval van kapitein Marco Kroon staat er veel op het spel. De eer van een 'oorlogsheld', vanwege zijn optreden in Afghanistan door koningin Beatrix persoonlijk tot Ridder Militaire Willemsorde geslagen. Maar ook het prestige van het Openbaar Ministerie, dat met de vervolging van Kroon zijn nek uitsteekt en machtige tegenstanders trotseert. "Niemand staat boven de wet", is de boodschap van het OM.

Maandag begint de strafzaak voor de militaire kamer van de rechtbank Arnhem. Ruim een jaar is verstreken sinds het OM bekendmaakte dat Kroon wordt verdacht van het bezit van een kleine hoeveelheid cocaïne en vier stroomstootwapens. Kroon zou deze zaken voorhanden hebben gehad in café Vinny's in het centrum van Den Bosch, dat hij samen met zijn vriendin drijft.

Kroon heeft van meet af aan de stelling betrokken dat hij er door jaloerse tegenstanders in is geluisd. Die zouden cocaïne en xtc in zijn drankje hebben gedaan, waardoor een test positief uitviel. De raadsman van Kroon, Geert Jan Knoops, heeft verschillende deskundigen opgeroepen om te bewijzen dat die test (op zes borstharen) onbetrouwbaar is. Een door Kroon gedragen jas en broek waarop sporen van cocaïne zijn gevonden, zouden niet van hem zijn geweest. "Ik heb nooit actief bewust drugs gebruikt."

Advocaat Knoops heeft als strafpleiter een geduchte reputatie opgebouwd. Hij kreeg onder andere de 'Twee van Putten' vrij die ten onrechte waren veroordeeld voor de moord op een stewardess, en bejaardenverzorgster Ina Post, die ook het slachtoffer bleek van een gerechtelijke dwaling. Knoops waarschuwde tijdens de regiezitting eind november voor 'meerdere juridische en feitelijke valkuilen die tot een gerechtelijke dwaling kunnen leiden'. Het OM is op zijn beurt beducht dat Knoops de regie over het strafproces wil overnemen en de zaak 'nodeloos ingewikkeld' wil maken en 'eindeloos wil vertragen'.

Knoops heeft vorig jaar al gelegenheid gekregen om een eigen onderzoek in te stellen voordat het OM besloot om de zaak voor de rechter te brengen. Daarmee vindt het OM dat het ruimhartig zijn goede wil heeft getoond om Kroon een eerlijk proces te geven. De laatste zittingsdag is gepland op 12 april. De rechtbank doet twee weken later uitspraak. Marco Kroon moet zijn onderscheiding inleveren als de straf hoger uitvalt dan een jaar cel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden