Bekvechten over twee Braziliaantjes

AMSTERDAM - Als het met de vliegschema's allemaal in orde komt, arriveren de Braziliaanse voetbalwondertjes Leonardo en Anselmo zaterdag in Rotterdam. In die stad worden de twaalfjarige jongens begeerd door Feyenoord. In die stad is zaterdag op het Filmfestival ook 'Solo, de wet van de favela', te zien; de door Jos de Putter gemaakte documentaire, waarin Leonardo en Anselmo centraal staan.

Dat de twee Braziliaantjes van Schiphol linea recta naar de Rotterdamse bioscoop Lumière worden gebracht, zit een andere club in Nederland niet lekker. Die club is . . . Ajax. Bij Ajax meldde zich een half jaar geleden al een Braziliaanse voetbalmakelaar. Hij had de raspaardjes Leonardo en Anselmo, straatkinderen uit de beruchte sloppenwijk Jacarezinho, in de aanbieding. En Ajax was ook de club die via Tonny Pronk - ex-international en nu deel uitmakend van de technische staf - shirtjes en andere voetbalspullen meegaf aan Jos de Putter, toen hij in opdracht van de VPRO voor zijn voetbalfilm naar Rio de Janeiro afreisde. Oorspronkelijk wilde De Putter materiaal van Feyenoord meenemen. Maar toen hij zich in de Kuip met die vraag vervoegde bij Fred Blankemeijer, was het antwoord van deze voormalige verdediger van Feyenoord 1: “U bent al de zoveelste met zo'n verhaal, meneer. Suriname, de Derde Wereld, daar beginnen we niet aan. Goedemiddag.”

Aanzienlijk meer geestdrift trof Jos de Putter later aan bij Jorien van de Herik en Wim van Hanegem, de voorzitter en de trainer-coach van Feyenoord. Dat was nadat 'Solo' klaar was en Van den Herik en Van Hanegem onder de indruk waren gekomen van de documentaire. Het waren niet alleen De Putters prachtige beelden in de keiharde wereld van moord en ander onrecht, die indruk maakten. Te zien was ook dat Leonardo - hij vooral - en zijn vriendje Anselmo over buitengewone voetbaltalenten beschikten. Op grond van de filmbeelden stuurde Feyenoord scout Piet de Visser naar Brazilië. Ook diens rapport was zeer positief.

Min of meer over de rug van Leonardo en Anselmo, bekvecht Ajax thans met Feyenoord over de mogelijke 'eigendoms- en ontdekkingsrechten'. In NRC/Handelsblad maakte Ajax' directeur opleidingen Co Adriaanse maandag duidelijk dat zijn club de rechten op Leonardo heeft; althans, wanneer blijkt dat dit wonderjoch van heden straks op zestienjarige leeftijd inderdaad een superspeler kan worden. Om nu al jongens van twaalf jaar van Brazilië naar Nederland te halen, acht Adriaanse uit den boze. Een kind van die leeftijd hoort immers in zijn eigen omgeving op te groeien. Of Leonardo en Anselmo daar werkelijk mee geholpen zijn is in dit specifieke geval de cynische vraag. Natuurlijk zal het niet eenvoudig zijn als twaalfjarige Braziliaanse jongen staande te blijven in een koud en onbekend land. Maar ach, in Jacarezinho is er elke dag geweld, in Jacarezinho is er op het trainingsveld van het contributie-loze clubje der armen Nova Safra (Nieuwe Oogst) al enkele keren een schietpartij geweest en in Jacarezinho is zelfs al een broertje van Leonardo doodgeschoten. Feyenoord heeft voor de twee jongens voorlopig dit plan in petto: zij worden ondergebracht in het huis van die andere Braziliaanse Feyenoorder, Glaucio. Hij heeft als jongen van achttien jaar al een A-contract verdiend. Het is de bedoeling dat Leonardo en Anselmo enige tijd door de ook in Rotterdam woonachtige moeder van Glaucio worden opgevangen.

De Amsterdamse 'rechten' op Leonardo moeten in verband worden gebracht met Ajax' man in Rio, de handelaar in voetbalpaspoorten Endelessio. Volgens Adriaanse zou deze makelaar exclusief voor Ajax werken. Dat is dus niet waar. Endelessio is bijvoorbeeld ook de man achter de komst van Glaucio naar Feyenoord geweest. Ten aanzien van Leonardo en Anselmo is de kwestie ronduit simpel: niet Feyenoord of Ajax heeft dit duo 'ontdekt', maar Jos de Putter. Toen hij voor 'Solo' nog op zoek was naar enkele straatkinderen, zag hij op een goede dag vanuit zijn hotelkamer Leonardo en Anselmo op een trapveldje aan de gang. Vervolgens kregen de twee in zijn prachtige film de hoofdrollen en als Feyenoord-supporter - Wim van Hanegem was altijd al zijn idool - informeerde De Putter na terugkeer de Rotterdamse club. Leonardo kreeg van Jos de Putter nog wel een door Ajax meegegeven shirtje, maar dat tricot heeft het Braziliaantje nooit gedragen. Hij ruilde het shirt meteen voor een paar betere voetbalschoenen . . . .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden