Column

Bekschuim

Sylvain Ephimenco. Beeld
Sylvain Ephimenco.

Nadat hij op tv beweerde dat de kans op een zwangerschap heel klein is na een verkrachting, dat abortussen na verkrachting maar een klein deel vormen van het jaarlijkse totaal en dat de SGP in alle gevallen tegen abortus is, is Kees van der Staaij bedreigd. Hij moet nu door lijfwachten beveiligd worden. Terecht, want stel je voor dat vrijheid van meningsuiting ook voor de SGP en haar denkbeelden zou gelden. Voor je het weet radicaliseren SGP-djihadisten en sjouwen ze met gasflessen en spijkers door Amsterdamse metrostations. Door wie wordt de SGP-leider dan belaagd? Ondanks hun woeste reacties op de uitspraken van Van der Staaij lijken Catherine Keyl (tv), Pia Dijkstra (ex-tv) of Jolande Sap (GroenLinks) er niet bij betrokken. Misschien D66'er Pieter Rietman, die onmiddellijk na Van der Staaijs interview twitterde: 'Ironisch eigenlijk: Van der Staaij zelf is het ultieme bewijs dat abortus soms hard nodig is'. Niet gek toch, zo'n preventieve doodstraf als kroonjuweel? Maar je kunt ook denken aan een stenigingssessie of hem vanaf de kerktoren naar beneden laten tuimelen.

Sylvain Ephimenco

Terecht, want stel je voor dat vrijheid van meningsuiting ook voor de SGP en haar denkbeelden zou gelden. Voor je het weet radicaliseren SGP-djihadisten en sjouwen ze met gasflessen en spijkers door Amsterdamse metrostations.

Door wie wordt de SGP-leider dan belaagd? Ondanks hun woeste reacties op de uitspraken van Van der Staaij lijken Catherine Keyl (tv), Pia Dijkstra (ex-tv) of Jolande Sap (GroenLinks) er niet bij betrokken. Misschien D66'er Pieter Rietman, die onmiddellijk na Van der Staaijs interview twitterde: 'Ironisch eigenlijk: Van der Staaij zelf is het ultieme bewijs dat abortus soms hard nodig is'. Niet gek toch, zo'n preventieve doodstraf als kroonjuweel? Maar je kunt ook denken aan een stenigingssessie of hem vanaf de kerktoren naar beneden laten tuimelen.

Nu moet ik de waarheid verklappen: ik vind Kees van der Staaij een moedige en gereserveerde politicus. Hij vroeg zijn God niet om wie ook kanker te bezorgen en beweert niet dat, bijvoorbeeld, feminisme een ziekte is. Ik voel geen enkele sympathie voor sommige van zijn politieke denkbeelden en de achterhaalde visie van zijn partij op de (on)gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Maar de wijze waarop hij zich kranig verweerde terwijl hij zich midden in een hysterische storm bevond, sprak me wel aan.

Deze hysterie is nogal bizar, gelet op het gewicht van de partij en haar leider. Op religieus gebied is de stem van deze man even belangrijk als die van een koster en staatkundig komt de SGP niet verder dan 1,6 procent van de stemmen. Daarmee is het voor mij nog gemakkelijker om zijn standpunt rond abortus en verkrachting te relativeren en zelfs te marginaliseren. Maar bovendien heb ik wel tien keer de transcriptie gelezen van zijn door de weldenkende gemeenschap gehekelde interview.

Niets maar dan ook niets dat de tsunami aan bekschuim van de laatste dagen kan rechtvaardigen. De SGP-leider zegt niet zoals de Amerikaan Akin dat verkrachte vrouwen een knop bezitten waarmee ze een zwangerschap kunnen voorkomen en toont bovendien meerdere keren voldoende compassie voor hun situatie.

Zeven procent van die verkrachte vrouwen raakt zwanger. Dit vindt Van der Staaij een klein percentage (111 van de 1580 in 2011). Ook ten aanzien van het totaal aan abortussen (28.000). Dat hij dan verkrachte vrouwen het recht op abortus misgunt, blijf ik verwerpelijk vinden. Maar dit is een principieel standpunt van de SGP dat we sinds de nacht der tijden kennen.

Binnen 24 uur is Van der Staaij op Twitter, Facebook, radio en tv door hysterische hyena's met een dikke laag modder en drek bedekt. Er ontbreekt alleen nog een schilderij van zanger Bennie Jolink waarop hij naast Breivik en Hitler wordt afgebeeld. Desondanks weigert Kees van der Staaij zijn woorden terug te nemen. Een applausje is hier op zijn plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden