Bekroonde kinderboeken leveren Sjoerd Kuyper ook nog oeuvreprijs op

"Je weet dat-ie eraan zit te komen - ik ben ook niet helemaal gek - maar als hij dan echt voor jou blijkt te zijn, dan is dat natuurlijk fantastisch."

Kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper verkeert in een feeststemming van jewelste: hij heeft de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2012 gewonnen, de belangrijkste oeuvreprijs binnen het genre. Dat maakte het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs gisteren bekend.

Kuyper wist het al iets eerder dan de rest van Nederland, maar moest het nog even voor zich houden tot het officieel was. " Dat viel niet mee. Dan loop je door het dorp, kom je allerlei bekenden tegen en dan mag je niks zeggen."

Vrouw en kinderen had hij al wel ingelicht. "En vervolgens een dansje door het huis gemaakt."

Kuyper schrijft ook voor volwassenen, maar is bekend vanwege zijn kinderboeken, zoals de avonturen van Robin (Zilveren en Gouden Griffels), van Uil en Vos, en jeugdboeken als 'Het eiland Klaasje' (Zilveren Griffel) en 'Majesteit, uw ontbijt'.

Het verfilmde boek 'Het Zakmes' was eveneens van zijn hand. De film won een Emmy Award.

De jury van de oeuvreprijs, waar 60.000 euro aan is verbonden, kwam zowat woorden tekort om Sjoerd Kuypers werk te typeren: "Hij kan moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje." Of: "In zijn boeken verzoent Kuyper leesbaarheid met diepgang. Belangrijke levensvragen worden direct en met grote openheid behandeld."

Kuyper (Amsterdam, 1952) schrijft al vanaf zijn zestiende en ziet de Theo Thijssen-prijs als de kroon op zijn werk. "Dit is het beste wat je kan overkomen als kinderboekenschrijver. En een enorme promotie voor al mijn boeken."

De in het Noordhollandse Bergen woonachtige schrijver - die ook teksten voor film, theater en muziek schrijft - is nog lang niet van plan om ermee op te houden. "Ik ga heel blijmoedig voort, ik heb plannen genoeg. Maar nu wel met een extra stimulans."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden