Bekritiseerde CBR-directeur stopt ermee

null Beeld anp
Beeld anp

De algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stopt ermee. Onlangs scherpte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het toezicht op het CBR aan omdat de instantie kampt met onder meer oplopende vertragingen bij de verlenging en aanvraag van nieuwe rijbewijzen.

Of het vertrek van Petra Delsing daarmee te maken heeft, kan een woordvoerster niet zeggen. Wel zegt ze dat de Raad van Toezicht benadrukt dat het “van moed getuigt dat Delsing deze beslissing heeft genomen”.

Delsing werd in mei 2016 benoemd als algemeen directeur. In een formele verklaring, vrijdag verspreid, staat dat Delsing “als eindverantwoordelijke voor de gehele organisatie van het CBR heeft besloten niet langer in aanmerking te willen komen voor een tweede termijn als algemeen directeur”.

Tot het einde van het jaar gaat ze zich bezighouden met het Strategisch Plan Verkeersveiligheid in Nederland. Haar taken bij de divisie Rijgeschiktheid worden overgenomen door de huidige directeur Bedrijfsvoering Jan Jurgen Huizing. Die divisie gaat over de gezondheidsverklaringen die nodig zijn bij het vernieuwen van het rijbewijs.

Het CBR waarschuwt sinds midden vorig jaar voor lange doorlooptijden bij de medische beoordelingen. In sommige gevallen loopt de wachttijd op tot wel zes maanden of langer. De lange wachttijd komt door de combinatie van de gestegen marktvraag, beperkte medische capaciteit en een ingrijpende vernieuwing van de manier van werken en bijhorend ICT-systeem, aldus het CBR.

Het CBR beloofde deze week beterschap tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. “De voorbeelden die voorbij komen zijn schrijnend en zeker niet uniek. Ik vind dat afschuwelijk en het moet echt beter”, zei Jan Jurgen Huizing. Oplossingen ziet het CBR vooral in digitalisering. Om de wachttijd terug te dringen werkt de organisatie aan een digitaal systeem waarmee klanten sneller geholpen kunnen worden. Dat kost tijd. “Het gaat wel om medische gegevens. We moeten zorgvuldigheid boven snelheid verkiezen”, aldus Huizing. Ook wordt de klantenservice uitgebreid.

Lees ook:

CBR onder verscherpt toezicht van minister vanwege hardnekkige klachten

Het toezicht op het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wordt verscherpt. De komende tijd gaat minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) in de gaten houden of de door het CBR beloofde verbetering ook echt komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden