Bekocht en misleid

Terwijl ik dacht van de Italiaanse electorale zwendel af te komen door mijn kuiten aan te spreken, viel ik donderdag middenin een ander soort bedrog. Op weg naar de Montemagno op mijn trouwe Bianchi-fiets werd ik plots door een politieagent van de weg gehaald. Twee minuut later begreep ik waarom. Een kleurig lint zoefde in tegenovergestelde richting: il Grand Prix di Camaiore! En daar zaten ze weer allemaal: Vacansoleil, Astana, AG2R enzovoorts. Ik ving zelf een glimp op van de oud-Raboleider Denis Mentsjov, ooit door de internationale wielerorganisatie UCI in verband gebracht met doping.

Het was een mooi spektakel, net een openluchtmuseum. Alsof de tijd had stilgestaan, Lance Armstrong nooit in een farmaceutische toverketel was gevallen, aan de handen van Michael Boogerd niet een paar zakken met bloed kleefden en de NOS-commentatoren deze janboel niet jarenlang hadden goedgepraat.

Degene die ontbrak in het peloton bleek Piet Moerland te zijn. De voorzitter van de raad van bestuur van de Rabobank zag ik dezelfde ochtend via de schotel op tv. Hem was een reactie gevraagd over het structurele dopinggebruik van de wielerploeg die zijn bank tot oktober had gefinancierd. Moerland had zijn best gedaan, dat wel. Met inspanning probeerde hij te lijken op een maagd die door een Zweedse prostituant zojuist is lastiggevallen. Dat het niet werkte, kwam niet alleen door het feit dat Moerland geen maagd is en ook geen goede komediant. Er is toch haast niemand in Nederland die hem nog gelooft als hij zijn ingestudeerde riedel herhaalt: "Het is schokkend, onvoorstelbaar en ook vreselijk wat hier naar buiten komt. We voelen ons dan ook echt bekocht, misleid en voor de gek gehouden."

Waarom gaat de Rabobank dan geen civiele procedure beginnen om bij de ex-renners, ploegleiders, artsen en andere drugsaanvoerders die ze in dienst namen, haar centjes terug te krijgen? Omdat er dan pas een echt stinkende smurrie uit de Rabo-beerput zou kunnen lekken. Moerland mag best jeremiëren dat de ploeg de bank 'miljoenen heeft gekost', maar hij moet er ook bij zeggen hoeveel reclame en dus harde munten het gilde der bloedzuigers en epo-spuiters heeft opgebracht. In de periode dat de Rabobank de wielerploeg sponsorde, groeiden haar inkomsten van 4,4 tot 12,7 miljard.

Iemand die een eventuele gang naar de rechter niet schuwde, is NOS-commentator en ex-wielrenner Maarten Ducrot. Maarten heeft eind december aangifte gedaan bij de politie van laster en belediging via Twitter. Hij wordt lastiggevallen door een volger die hem zou beschuldigen van dopinggebruik in het verleden en om zijn ontslag vraagt bij de NOS. Nu snap ik het niet helemaal: Ducrot heeft zelf toegegeven, heel eerlijk en meer dan dertien jaar geleden, dat hij als wielrenner doping gebruikte. En als ik aangifte moest doen iedere keer dat een reaguurder om mijn kop vraagt bij Trouw, zou ik een half leven op het politiebureau moeten doorbrengen. Dus Maarten: even afkoelen. De knollen van 'het nieuwe wielrennen' die je ons al jaren met citroensmaak hebt verkocht, hebben nog steeds commentatoren nodig met een kalme geest en rustige gedachten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden