FotoreportageSyrische strijdgroepen

Bekijk hier welke staatsgeheime informatie Buitenlandse Zaken per ongeluk online zette

Hulpgoederen worden verstrekt aan Jaish al-Fatiheen. Beeld -
Hulpgoederen worden verstrekt aan Jaish al-Fatiheen.Beeld -

Buitenlandse Zaken heeft opnieuw staatsgeheimen openbaar gemaakt over het hulpprogramma aan Syrische rebellen. Hieronder een overzicht.

Ghassan Dahan & Milena Holdert

In dit wob-document is te zien hoe Nederlandse voedselpakketten worden gedistribueerd aan strijdgroepen. De namen van organisaties en locaties zijn in de tekst consequent weggelakt, net als de gezichten van de mensen op de foto’s.

Wob-document die Buitenlandse Zaken vorige week online zette over het Nederlandse hulpprogramma voor Syrische strijdgroepen. 
 Beeld -
Wob-document die Buitenlandse Zaken vorige week online zette over het Nederlandse hulpprogramma voor Syrische strijdgroepen.Beeld -

Maar als je goed kijkt op de foto linksonder (zie hieronder het fotodetail), is op de achtergrond een vlag te zien. Het betreft de vlag van de Syrische strijdgroep Jaish al-Fatiheen. Trouw en Nieuwsuur spraken in september met de leider van deze strijdgroep, Osama al-Jasm. Hij bevestigde destijds dat zijn groepering steun ontving van Buitenlandse Zaken. Deze documenten ondersteunen zijn verhaal.

null Beeld -
Beeld -

Mujahidi Horan

Op deze foto, afkomstig uit een ander wob-document, is een groepering te zien die goederen in ontvangst neemt. De merknaam van de pick-up truck (Toyota) is deze keer, in tegenstelling tot de vorige wob-publicatie, verwijderd. De gezichten van de mannen op het voertuig zijn ook goed afgeschermd.

Dit wob-document werd vorige week door Buitenlandse Zaken online geplaatst.  Beeld -
Dit wob-document werd vorige week door Buitenlandse Zaken online geplaatst.Beeld -

Maar aan de zijkant van de laadbak (zie detail hieronder) staat er een Arabische tekst: ‘Mujahidi Horan’. Dit is een strijdgroep die actief was in Zuid-Syrië, en met name in de stad Deraa. Deze organisatie, die onderdeel uitmaakte van het Vrije Syrische Leger, was niet eerder voorgekomen in het onderzoek van Trouw en Nieuwsuur. In video’s van gevechten, die deze Mujahidi Horan op YouTube plaatste, is te zien dat zij vaker hun pick-up trucks voorzien met de naam van hun strijdgroep.

Detail Mujahidi Horan Beeld -
Detail Mujahidi HoranBeeld -

Het Levant Front

Deze foto’s uit een wob-document gaan over een bekende gebeurtenis in Noord-Syrië. In het verslag staat dat er een cel van Islamitische Staat (IS) op 18 januari 2019 had geprobeerd een aanslag te plegen, maar dat deze was opgerold door een door Nederland gesteunde strijdgroep. De foto’s van de vrachtwagen zijn screenshots van een video.

Het Levant Front  Beeld -
Het Levant FrontBeeld -

Trouw en Nieuwsuur vonden de originele video (zie hieronder). Daarin stelt een man stelt zichzelf voor als Abu Ali Sejju, een van de leiders van het Levant Front. Trouw en Nieuwsuur spraken hem afgelopen zomer. Hij bevestigde toen dat zijn organisatie hulpgoederen kreeg van Buitenlandse Zaken. Hij ontving onder meer pick-up trucks en militaire uniformen.

Brigade 51

In dit wob-document zien we door Nederland gesteunde rebellen die op 30 september 2016 munitie op een pick-up truck vervoeren.

null Beeld -
Beeld -

Maar achter de pick-up is op de muur een tekst zichtbaar. Er staat: ‘Brigade 51'. Deze groepering kreeg steun van Nederland, zo ontdekten Trouw en Nieuwsuur vorig jaar. De leider van de groepering, Haytham al-Afeesi, bevestigde destijds dat hij pick-up trucks kreeg van Buitenlandse Zaken.

‘Brigade 51' op de muur achter de pick-up truck. Beeld -
‘Brigade 51' op de muur achter de pick-up truck.Beeld -

Het logo van ‘Brigade 51', zoals die op de muur, wordt ook op pick-up trucks gezet. De groepering plaatste deze foto op haar sociale media-kanaal in september 2016, en komt overeen met de tekst op de muur.

Lees alles over het onderzoek van Trouw en Nieuwsuur naar Nederlandse hulp aan Syrische rebellen hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden