Bekervoetbal werkt niet echt inspirerend

Amateurvoetballers hechten niet veel waarde aan hun bekerstrijd. Zeker als het toernooi zich in het beginstadium bevindt, blijven competitiebelangen prevaleren.

Loek Laurman

Daar kan geen prijzenbedrag iets aan veranderen, ook al krijgen de winnaars van de negen districtbekers elk 3500 gulden en mogen de verliezers op duizend gulden rekenen. De negen winnaars uit de districten kunnen zelfs nog meer geld in de wacht slepen. In twee groepen (met resp. vier en vijf deelnemers) maken ze uit welke twee clubs uitkomen in de landelijke finale. Daar is het prijzengeld 6000 gulden voor de winnaar, 3500 gulden voor de verliezend finalist. De eindstrijd staat genoteerd voor Hemelvaartsdag, voorafgaand aan de bekerfinale van het betaalde voetbal. Tenminste als het tijdschema zulks toelaat, want bekerwinnaar Gemert kon deze zomer pas op een warme junidag in Dronten gehuldigd worden.

De financiële inspanningen van de als sponsor optredende bierbrouwerij vormden dit weekeinde geen inspiratiebron voor hoofdklasser WHC. De Wezepers verkeken zich op het duel tegen een anoniem clubje uit Heeten (district Oost). Trainer Henk Nieuwenhuis gaf enkele licht geblesseerde spelers een vrije dag om hen te laten herstellen en vervolgens vatten de anderen het karwei te licht op. Na negentig minuten was de stand 1-1, waarna de derdeklassers zich meer bedreven toonden in het nemen van strafschoppen.

In Katwijk werd het altijd zo beladen duel tussen Quick Boys en Rijnsburgse Boys ook al ondergeschikt gemaakt aan andere belangen. Na de 2-1 nederlaag van zijn elftal, sprak Cees Tempelaar als trainer van Quick Boys over van alles, maar in zijn opmerkingen viel nauwelijks enige teleurstelling over de vroege uitschakeling te bespeuren.

In afwachting van zijn straf was spits Jeffrey Rutten na zijn rode kaart van vorige week buiten het elftal gelaten. De poging om op die manier de invloed van schorsingen op wedstrijden voor de competitie te beperken, mislukte grotendeels. Twee spelers incasseerden drie gele kaarten, wat voor Marnix van der Gun rood betekende.

Natuurlijk, had Tempelaar ook liever een mindere tegenstander geloot dan de koploper van de hoofdklasse A, want 'dan hadden we met een positief resultaat het zelfvertrouwen wat kunnen opvijzelen.'

Ook zijn collega Henk Wisman sprak voornamelijk over zaken die de wedstrijd tegen Quick Boys te boven gingen. Zaterdag kan zijn elftal bij Zwart Wit '28 de titel van de eerste periode veilig stellen. Bij dat succes zal de bekerwinst van dit weekeinde verbleken. Deelname aan de strijd om de KNVB-beker van volgend jaar is dan immers zo goed als verzekerd. Patrick Heemskerk, rechterspits van Rijnsburgse Boys en maker van het eerste doelpunt, relativeerde het dagsucces al evenzeer: ,,Vandaag winnen is leuk, maar ik win hier liever over veertien dagen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden