Bekering en terugkeer in India

De vernederden en vertrapten waren het zat. Op 14 april zwoeren achthonderd dalits in de Indiase stad Rampur in een massale ceremonie het hindoegeloof af en werden ze moslim. Ze hadden een moslimgeestelijke uitgenodigd om de bijeenkomst te leiden, maar die kwam niet opdagen. Toen voltrokken ze hun bekering zelf maar, door een witte islamitische kap op hun hoofd te plaatsen. Dat was dat.

Dalits behoren binnen het hindoeïsme tot de laagste kaste, die van de 'onaanraakbaren'. Door hun bekering ontsnapten de dalits van Rampur aan het kastenstelsel. In theorie, want het valt nauwelijks aan te nemen dat hun status snel zal stijgen na hun overgang naar de islam. Die volgde overigens niet op een diepgaande theologische vergelijking tussen de twee grootste godsdiensten van India, hindoeïsme (80 procent) en islam (15 procent). De dalits waren woedend toen er op hun woningen rode menie was gesmeerd, omdat ze dienden te verhuizen ter wille van een te bouwen winkelcentrum. Ze vertelden aan het gemeentebestuur dat ze geen kant opkonden, waarna een vertegenwoordiger zei dat ze dan maar moslim moesten worden. In stadsbuurten met godsdienstige minderheden waren onlangs de woningen gespaard, vandaar. De autoriteiten zeggen dat de dalits ondanks hun bekering toch hun huizen uit moeten, want die krotten zijn zonder vergunning gebouwd. Met dat argument schijn je ongeveer zeventig procent van Rampur wel te kunnen slopen.

Als het aan de politicus Sakshi Maharaj van de regerende hindoepartij BJP ligt, zal in de toekomst een bekeringsceremonie zoals in Rampur onmogelijk zijn. Hij wil de doodstraf invoeren voor wie het hindoeïsme afzweert, evenals voor mensen die koeien slachten, want die dieren zijn heilig. De politicus beoogt verder baarmoeders tegen de islam in te zetten en vraagt hindoevrouwen minstens vier kinderen op de wereld te zetten, om het hindoeïstische karakter van India veilig te stellen.

Bekering tot het hindoeïsme moet volgens denkers als Maharaj wel mogelijk blijven, want dat is geen bekering maar een 'terugkeer', omdat de voorouders van andersgelovige Indiërs ooit hindoes waren. In december was er zo'n 'terugkeer', in de stad Agra, tamelijk onvrijwillig van karakter. Tachtig arme moslimfamilies werden er ingeluisd. Hen werden voedselbonnen beloofd. Toen ze die kwamen ophalen, belandden ze in een bekeringsceremonie. Ze waren ineens zogenaamd hindoes. Extreme hindoes zeggen tienduizenden moslims en christenen te hebben 'bekeerd'. De regering heeft wetgeving tegen dit soort praktijken beloofd.

Op het niveau van volksgeloof is de kloof tussen islam en hindoeïsme vaak minder diep, net als in de Indiase filmwereld. De acteur Salman Khan moest zich gisteren verantwoorden voor een misdrijf uit 1998: jagen, niet op koeien maar op antilopen. De rechter wilde weten welke godsdienst hij aanhing. "Ik ben ongelovig", antwoordde Khan. Maar in die mogelijkheid voorzag het formulier van de rechter niet. Dus toen zei Khan maar: "Mijn vader is moslim, mijn moeder hindoe, ik ben allebei."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden