'Bekentenissen van renners hebben niets veranderd'

Oud-wielrenner Danny Nelissen gaf in januari in een tv-interview dopinggebruik toe. 'Ik had de morele plicht om alles te vertellen.'

Met een telefoontje daags voor de uitzending wilde oud-wielrenner Danny Nelissen zijn drie puberdochters onaangename verrassingen op het schoolplein besparen. "Ik heb gezegd dat papa op tv komt en dat mensen hen er misschien op aan konden spreken. Ze zeiden in koor 'goed dat je het doet'. Mijn ex-vrouw wist het al langer."

Zijn jongste dochter is nu achttien maanden. Haar lach elke ochtend maakte de negatieve krantenkoppen na zijn dopingbekentenis een stuk draaglijker, zegt hij bijna een jaar later. "De wereld ziet er op die momenten toch frisser uit. Met name de media hebben het veel erger opgepakt dan de mensen op straat. Ik zat in Rotterdam in een restaurant toen een wildvreemde man tegen mij zei: 'chapeau, goed dat je het hebt verteld'."

Nelissen heeft geen spijt van zijn openhartigheid. Hij was een van de anonieme bronnen die het dopinggebruik bij de Raboploeg in kaart bracht. Zijn anonimiteit was echter van korte duur. "Om de geruchten uit de kranten te krijgen, vond ik dat ik de morele plicht had alles te vertellen." Hij is tegenwoordig videosamensteller bij Telesport. "Ik ben een bewegende-beeldenman", zegt hij over zijn nieuwe baan nadat hij in maart als wielercommentator bij Eurosport vertrok. Over de toedracht rond zijn vertrek wil Nelissen niets kwijt.

Terugkijkend op die geruchtmakende periode is hem vooral het gebrek aan nuance bijgebleven. "Van een volwassen maatschappij zou je dat toch mogen verwachten?" Hij was niet de enige ex-coureur die het boetekleed aantrok. Michael Rasmussen en Michael Boogerd, grote namen in de ploeg, volgden in zijn spoor. Terugkijkend haalt hij zijn schouders op over het effect dat alle publieke bekentenissen hadden. "Wat heeft het teweeggebracht? Helemaal niets. De kranten stonden ermee vol. De KNWU (wielerbond, red.) zegt dat ze inmiddels voorlichtingsprogramma's hebben geïmplementeerd. Dan denk ik: waar waren jullie in 1996 toen de kranten volstonden over epo? Ze waren er totaal niet voor hun leden. Ook de oorzaken zijn nog altijd niet geïdentificeerd."

Nelissen had zijn hoop gevestigd op de commissie-Sorgdrager. De oud-minister onderzocht hoe groot het dopingprobleem in Nederland nu eigenlijk was. IJdele hoop, zegt Nelissen. "Dan hoor ik haar bij Mart Smeets roepen dat ze het eigenlijk al wel wist. Waarom ben ik er dan in godsnaam naartoe gegaan? Willen wij wel weten onder welke omstandigheden wielrenners moesten acteren?"

Niemand doet een vrijwillige graai in de medicijnkast, betoogt Nelissen. "Mijn vader en moeder crossten 20 jaar lang ieder weekend door het land met mij. Wij werden er door de trainers voor gewaarschuwd dat je niet moest gebruiken. Je neemt die filosofie mee als je beroepsrenner wordt. Maar dan verandert je wereld ineens. Het gaat niet meer om je talent maar wat jij aan preparatie durft te doen om hard te rijden. In die wereld moest je zien te overleven. Je carrière staat op de helling, je hebt een gezin. Het is een groot probleem dat niet door wielrenners is ontstaan."

Zelden wordt het onderwerp bekeken vanuit het perspectief van de renner, beklaagt Nelisssen zich. Sport is feodaal ingericht en als er stront aan de knikker is, geven de bonden niet thuis, meent hij. "Renners zitten gevangen tussen sponsorbelangen, meedogenloze ploegbazen en organisatoren. Het probleem is ook zo complex dat niet iedereen een antwoord heeft. Er is mondiaal geen consensus hoe doping aan te pakken. Hoe staat het er in Kirgizië voor? Onze zuiderburen hebben helemaal niets gedaan. Neem het laatste dopinggeval, de Brit Jonathan Tiernan-Locke van Team Sky. Ze propageren transparantie terwijl de ramen van matglas zijn. Er hadden toch alarmbellen af moeten gaan voordat ze die vent een contract gaven? Die jongen presteerde ineens vanuit het niets. Nu krijg je weer dit soort toestanden. En waarom nu? Het is winter. Dat er wat mis is met zijn bloedpaspoort is al sinds de zomer bekend."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden