Bekende Vlaamse tv-presentator geeft misbruik toe

Walter Capiau had seksueel contact met twee jongens van twaalf en zestien

De feiten zijn verjaard, maar de onthulling van een bekende Vlaamse televisiepresentator dat hij in de jaren zestig twee jongens van twaalf en zestien seksueel heeft misbruikt, krijgt ruime aandacht in België. Walter Capiau (74), die eerst voor de publieke omroep werkte en later programma's als 'Het rad van fortuin' presenteerde voor de commerciële omroep VTM, heeft de feiten toegeven aan een rechtbank in Veurne.

De rechters onderzochten de aanklachten van zes mannen. Dat iedereen de feiten kent, komt omdat Capiau een interview gaf aan weekblad Dag Allemaal en gisteren op de radio openlijk over het misbruik sprak.

Het debat over seksueel misbruik van minderjarigen kwam in België, vergeleken met de buurlanden, laat op gang. Pas nadat de bisschop van Brugge Roger Vangheluwe in april 2010 had bekend dat hij een minderjarige neef had verkracht, volgde een grote inhaalslag. De kerkelijke onderzoekscommissie onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens kreeg een stroom van meldingen. De commissie-Adriaenssens oordeelde in september 2010 vernietigend over de moraal in de katholieke kerk en de neiging tot wegstoppen van problemen in de Belgische maatschappij. Het Belgische parlement begon een eigen onderzoek dat zich niet tot de kerk beperkte, maar meer algemeen 'seksueel misbruik in gezagsrelaties' onder de loep nam.

Geregeld treden er nadien slachtoffers en soms daders naar buiten met hun relaas van vaak al verjaarde zaken. Ook Capiau zegt dat hij het misbruik pleegde 'in een tijd dat er een andere sfeer was en over dergelijke zaken niet werd gepraat'.

Volgens Capiau gaat het niet om zes, maar om twee jongens. Op de radio zei hij ook dat hij het 'allemaal niet goed weet' en dat het 'achter de rug is'. Het misbruik van een van de jongens had plaats op een padvinderskamp, waarvan de toen 24-jarige Capiau de jeugdleider was. De presentator sprak van 'uit de hand gelopen vriendschappelijke relaties die op dat moment vlot verliepen'.

De Belgische regering heeft na de zaak-Vangheluwe onder meer de verjaringstermijn voor pedofiliezaken verlengd van tien naar vijftien jaar. Die gaat in als het slachtoffer achttien is. Ook zijn er meer mogelijkheden voor spreekrecht voor slachtoffers in de rechtszaal.

Morgen komt de regering met een nieuw wetsvoorstel dat rechters de mogelijkheid geeft om pedofielen een woonverbod op te leggen. Tijdens de hoorzittingen van de parlementaire commissie-'seksueel misbruik in gezagsrelaties' gaven slachtoffers aan dat ze het misbruik niet goed konden verwerken als ze telkens de dader bleven tegenkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden