Bekende Tilburgers kiezen een stuk

'Mooie stukken' heet de jubileumtentoonstelling die het Nederlands Textielmuseum in Tilburg tot en met 10 mei organiseert ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan. Veertig min of meer prominente Tilburgers mochten kiezen uit voorgeselecteerde topstukken uit de museumcollectie. De feesttentoonstelling bestaat uit grote foto's van de prominenten met hun mooie stuk en de mooie stukken zelf.

Eerst maar eens wat namen van door het museum uitverkozen prominenten. Als verplichte nummers uiteraard burgemeester Johan Stekelenburg, de plaatselijke wethouder van cultuur en de voorzitter van de Kamer van Koophandel, maar ook: Irene de Kok (oud-judoka), Zjef Naaijkens (zanger van de legendarische band RK Veulpoepers BV), Corry Konings (zangeres) en Guus Meeuwis (zanger). Verder: pastoor Van Noorwegen van de kerk op de Heuvel, oud-minister van justitie Hirsch Ballin, Willem II-voorzitter Vullings, oud-wethouder van cultuur Miet van Puijenbroek, die als meisje zelf in een textielfabriek werkte, en kroegtijger 'Rocking' Louis, in Tilburg beroemd maar elders volstrekt onbekend als Elvis Presley-imitator. Zij konden kiezen uit stukken uit de deelcollecties van het museum: industriële cultuur, beeldende kunst, textieltechniek en -design.

FABRIEKSKLOK Met de keuze van een fabrieksklok uit wollenstoffenfabriek AaBe verloochent oud-vakbondsman Johan Stekelenburg zijn afkomst niet. De klok met het rendierbeeldmerk en de spreuk 'Samenwerking schept vreugde en brengt een product tot stand waar u trots op kunt zijn' hing vanaf 1950 in veelvoud in de fabriek, die intussen sterk is afgeslankt en naar de rand van de stad is verhuisd. Hirsch Ballin koos als favoriet museumobject voor een garentreksterkte-meter uit 1935, een instrument waarmee de treksterkte van een draad werd gemeten. Vooral de spoel die op de meter zit brengt bij de oud-minister (in Tilburg hoogleraar internationaal recht) nostalgische gevoelens teweeg. “Als kind kreeg ik van een Tilburgs vakantievriendje een schietspoel. Het was voor mij aanleiding er een spreekbeurt over te houden op de lagere school in Amsterdam”.

Irene de Kok liet zich bij haar keuze leiden door haar chauvinisme voor Tilburg en koos daarom voor 'een stukje historie': een gebrandschilderd glas-in-loodraam uit de twernerij en ververij Broekhoven NV vervaardigd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de fabriek in 1938. Zjef Naaijkens koos een bruidsjurk met lampjes, vanwege de combinatie van textiel en techniek, “zoals in het museum kunst te zien is, maar ook de ellende van de industriële revolutie: een jurk voor de rijken, geweven door de armen”. Corry Konings geeft de voorkeur aan een rubberen hoed van de kunstenaar Dirk-Jan Kortschot. En Rocking Louis? Een aquarel van een Brabantse thuiswever achter een weefgetouw uit 1890.

DRAAIORGEL Jan Wolsleger, orgeldraaier uit de Heuvelstraat koos de handgeknoopte stoel 'Knotted Chair' (1996) van Marcel Wanders. “Het is een jong kunstwerk, maar het lijkt oud. Net als waar ik mee bezig ben: het draaiorgel is oud, maar de muziek die erop zit is vaak nieuw”. Guus Meeuwis (“ooit pak ik mijn rechtenstudie weer op”) koos het vaandel van meisjes-textielvereniging Sint Lidwina Goorle uit 1905. Het doet hem denken aan zijn studietijd in Leuven, waar hij bedrijfskunde studeerde, en waar ze nog steeds fraaie vaandels ronddragen. Het vaandel van zijn keuze (gemaakt van velours, goudgalon, gouddraad en zilverdraad) is rijkelijk geborduurd en beschilderd. “Dan hebben ze tegenwoordig maar lullige vlaggetjes.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden