Bekende Nederlanders in de bres voor Mauro's

Initiatiefgroep haalt in één dag 32.000 handtekeningen op

In één dag is een online petitie om jongere vreemdelingen zoals Mauro in Nederland te houden door ruim 32.000 mensen ondertekend.

De petitie is een initiatief van bekende Nederlanders, onder wie Angela Groothuizen, Khalid Boulahrouz, Jörgen Raymann, Marco Borsato, Vincent Bijlo en Jan Mulder.

GroenLinks-leider Jolande Sap en fractiegenoot Tofik Dibi willen in de Tweede Kamer een vervolg aan de actie geven. Het 'kinderpardon' zou moeten gelden voor duizend tot tweeduizend kinderen, die hier al zo lang zijn dat ze hier inmiddels zijn geworteld.

Dibi en Sap willen de petitie overhandigen aan minister Leers van immigratie, integratie en asiel. Maar volgens Dibi moet de actie niet gezien worden als een burgerinitiatief. Dat is een middel waarbij minimaal 40.000 handtekeningen nodig zijn om een onderwerp op de agenda van de Kamer te zetten. Voordat het onderwerp dan besproken wordt, mag het in de twee jaar daarvoor niet óók al eens op de agenda gestaan hebben. "Hoewel we vast heel snel over de 40.000 heengaan, geldt dat hier natuurlijk niet", zegt Dibi. "Dit is een manier om druk uit te oefenen. Een middel om aan de minister te laten zien dat iedereen, ongeacht zijn politieke kleur, zegt: 'Blijf van die kinderen af'."

De initiatiefnemers willen dat de groep uit de onzekerheid wordt gehaald en tumultueuze debatten, zoals rond de Angolese jongen Mauro, bespaard blijven. 'Als wij niks doen, ligt hun toekomst in Irak, Afghanistan, Eritrea, Angola', staat er in een begeleidende tekst op de website kinderpardon.nl. 'Landen waar ze de taal niet spreken, waar ze niemand kennen, waar ze vreemden zijn. Wij laten dit niet gebeuren. Deze kinderen horen hier.'

Dat een oproep tot zoveel reacties zou leiden, verbaasde Dibi niet. "Dit geeft echt een goed gevoel. Je hoort wel eens mensen zeggen dat we afglijden in Nederland, dat het allemaal zo guur wordt. Maar dat is dus helemaal niet zo. Als het om kinderen gaat, spreek je mensen in hun oeremotie aan. Zelfs PVV'ers hebben de petitie ondertekend", zegt Dibi.

Een brief van minister Leers, die juist gisteren naar de Tweede Kamer ging, lijkt de initiatiefnemers vooralsnog weinig hoop te bieden. De bewindsman wijst erop dat hij rechterlijke uitspraken waartegen geen beroep meer mogelijk is, moet uitvoeren. Ook is hij bang voor het geven van ongegronde hoop. Hij is juist bezig vreemdelingen sneller duidelijkheid te geven over hun perspectief op verblijf in Nederland, schrijft Leers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden