Bekende Nederlanders in actie voor behoud ’De Andere Wereld’

amsterdam - – Programmamaker Wim de Bie, de schrijvers Renate Dorrestein en Jan Siebelink, zanger Rob de Nijs, tekstdichter Ivo de Wijs, ex-politicus Bram Peper en burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen willen dat het Radio 1-programma ’De Andere Wereld’ blijft bestaan. Met vele anderen steunen zij het protest van de Ikon door een advertentie te ondertekenen die maandag in deze krant staat.

’De Wereld Draait Door maar De Andere Wereld dreigt verloren te gaan’ staat erboven, en de tekst verwijst verder naar www.deanderewereldmoetblijven.nl. Op die website komen de steunbetuigingen van honderden luisteraars die al hebben laten blijken dat ze niet willen dat ’De Andere Wereld’ na de zomer verdwijnt. Dat dreigt te gebeuren nu de Radiodirectie van de Publieke Omroep (NPO) het wil schrappen voor een ’goed nieuws’-programma. De Ikon protesteert hier fel tegen omdat het 34-jarige programma volgens directeur Martin Fröberg kwaliteit levert en veel publiek heeft.

„Bijna een derde van alle radioluisteraars op zondagochtend stemt af op ’De Andere Wereld’. Het is nog het enige programma met eigen reportages uit het buitenland. Luisteraars vinden ons minder langdradig dan wat ze gemiddeld op Radio 1 horen. Wij zijn spraakmakend en onze andere kijk op het nieuws sluit aan bij de wens van de NPO om maatschappelijk betrokken radio te maken.”

Radiodirecteur Jan Westerhof merkte op dat het programma minder goed scoort dan tien jaar geleden. Volgens Fröberg gaat die vergelijking mank. „Het medialandschap zag er toen heel anders uit en de hele zender scoorde toen beter.”

Dinsdag vergadert de raad van bestuur van de Publieke Omroep over de indeling van Radio 1.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden