Bekende Amerikaanse baptist: Nederland sloopt het christendom

Klaas Hendrikse. ©ANP Beeld
Klaas Hendrikse. ©ANP

De christelijke cultuur in Nederland is dood. Klaas Hendrikse moet een ketter genoemd worden, schrijft de invloedrijke baptist Albert Mohler op zijn blog. Nederland is volgens hem een laboratorium voor de vernietiging van het christendom.

Robin de Wever

Mohler leidt het Southern Baptist Theological Seminary, één van de grootste christelijke onderwijsinstellingen in de Verenigde Staten. Zijn blog is populair bij onder meer evangelicalen en baptisten.

Mohler behoort tot de grotere opiniemakers in protestants Amerika. Het tijdschrift TIME noemde hem acht jaar geleden de meest gezaghebbende evangelicale intellectueel van Amerika.

Atheïst
Mohler haalt voor zijn kritiek een recent artikel van de BBC aan. De Britse omroep beschreef onlangs hoe de 'atheïstische dominee' Klaas Hendrikse hier omstreden is, maar ook bijval krijgt.
Hendrikse is beroemd en berucht vanwege zijn boek 'Geloven in een god die niet bestaat', waarin hij claimt dat de christelijke god 'gebeurt'. Critici stellen dat die houding niet valt te rijmen met zijn rol als voorganger.

Ietsisme
Godsdienstsocioloog Hijme Stoffels van de Vrije Universiteit vertelt in de reportage over het 'ietsisme', het geloof dat er 'iets' moet zijn tussen hemel en aarde. 'Het gaat de meerderheid van de Nederlanders te ver om dat God te noemen', vertelt Stoffels.

Die houding is niet nieuw, weet de conservatieve Mohler. 'Dit klinkt bekend voor wie de afgelopen vijftig jaar de hoofdstroom van het Europese en Amerikaanse protestantisme in de gaten heeft gehouden. Eerst worden de kerndoctrines van het christendom op een zijspoor gezet en nauwelijks genoemd. Daarna worden ze herzien - en uiteindelijk verworpen.'

Dood
'Als de kerk zich voegt naar de nieuwe ideeën van de Nederlandse vrijzinnigen, is hij spiritueel en theologisch dood. En dat in een land dat ooit flink christelijk was. Nu is dat (het Nederlandse christendom, red.) nog slechts een ruïne.'

Mohler wekt overigens niet de indruk zich in Hendrikse's gedachtegoed te hebben verdiept. Hij noemt als bron enkel het artikel van de BBC, niet het boek van de Zeeuwse voorganger. De tuchtprocedure die de PKN tegen Hendrikse aanspande heet bij Mohler bovendien een procedure tegen ketterij.

Ketterij
'Een kerk die doctrinale overtuiging en moed mist om een atheïst te vervolgen voor ketterij is zijn christelijke identiteit al lang kwijt', stelt Mohler.

'De experimenteerdrift van deze kerken is nauwelijks voorbehouden aan Nederland. Maar toch: de Nederlandse situatie maakt één ding heel duidelijk: het is een laboratorium voor de vernietiging van het christendom.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden