null Beeld
Beeld

Sprookjes

Bekende acteurs lezen passages voor uit ‘Alice in Wonderland’, om even bij weg te dromen

Ally Smid

Zijn we vanochtend opgelucht wakker geworden, of juist niet? Wie won er vannacht?

Deze dagen zijn in allerlei opzichten zo heftig dat het soms goed is even weg te dromen bij een sprookje. Internationaal Theater Amsterdam bedacht een online videoserie, met 54 afleveringen, elke dag tot eind december om 17 uur te zien op www.ita.nl. Daarin lezen bekende acteurs passages voor uit ‘Alice in Wonderland’ (van Lewis Carroll, in een vertaling van Nicolaas Matsier). Elke dag even mee op avontuur met Alice, die ook smachtte naar een andere wereld. Mee op haar tocht door het ondergrondse gangenstelsel van het Witte Konijn. Zaterdag begon Halina Reijn, gisteren las Jacob Derwig, vandaag is het de beurt aan Marieke Heebink.

Waar zijn we vandaag in het verhaal? Alice at van een cake en is ineens veel groter dan ze was, waardoor ze niet meer door een deur past en ze tranen met tuiten huilt. Als ze daarna weer inkrimpt, valt ze in een zee van eigen tranen, waar ze ook Muis, Eend en Dodo aantreft. Onder leiding van Alice zwemmen ze samen naar de kant. Het is een hoogst merkwaardig gezelschap: de vogels met verfomfaaide veren, Muis met z’n vastgeplakte vacht, allemaal kletsnat, humeurig en rillerig.

De vraag is: hoe worden ze weer droog? Dodo stelt voor een wedstrijd te houden, een verkiezingsrace noemt hij het, waarbij iedereen zich in een half uur droog rent. En? Anders dan in het echte leven winnen ze allemaal. “Iedereen heeft gewonnen en krijgt een prijs”, zegt Dodo.

Lees ook:

Alice slaat zich dapper door haar muzikale wonderland

Alice in Wonderland’ van Orkater en Holland Symfonia, speelt 20/5/2010 in Zaandam, 22/5 in Almere, 23/5 in Groningen. Tournee t/m 30/5. Info: www.orkater.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden