Bekele negeert pijn en advies Hermens

De kopgroep, met van links naar rechts: de latere winnaar Ayele Abshiro, Tariku Bekele, Kenenisa Bekele en Isaac Kiprob. (FOTO MARCEL ANTONISSE, ANP) Beeld
De kopgroep, met van links naar rechts: de latere winnaar Ayele Abshiro, Tariku Bekele, Kenenisa Bekele en Isaac Kiprob. (FOTO MARCEL ANTONISSE, ANP)

Een wereldrecord werd tijdens de jubileumeditie van de Zevenheuvelenloop net gemist. En het was wonderlijk dat de geblesseerde ster Bekele over de finish kwam.

Rob Velthuis

Er zijn evenementen waar men het een eer vindt als een wereldster komt voor een trainingsloop. En er zijn evenementen waar de ster het eervol vindt om er te mogen schitteren.

Tot die laatste selectieve categorie behoort de Zevenheuvelenloop, die al lang voor de 25ste editie van gisteren uitgegroeide tot parel. Zoveel groten der aarde streken op het prachtig golvende parkoers neer, dat organisator van het eerste uur Henk Stevens de tel is kwijtgeraakt.

Wel wilde hij er tijdens het feest van gisteren een ontbrekend exemplaar per se bij hebben: meervoudig olympisch kampioen en wereldrecordhouder Kenenisa Bekele. Stevens heeft het geluk directeur te zijn van een rijke organisatie, waardoor hij anderhalve ton startgeld voor de Ethiopiër kon neertellen. „Daarmee hebben we het gewonnen van de oliestaten, maar verpesten we de markt.”

De keuze leek echter op een drama uit te lopen. Vorige week liep de gevierde ster een blessure op aan het kuitbeen. Vrijdag maakte na aankomst in Nederland een MRI-scan een stressfractuur zichtbaar.

Van alle kanten werd Bekele aangeraden niet aan de vijftien kilometer te beginnen, maar zelfs zijn manager Jos Hermens kon hem daar niet van af brengen. Toen de atleet op eenderde van de race de fout van die beslissing voelde, volhardde hij in uitlopen.

Voor een loper van zijn kaliber leken het onbegrijpelijke beslissingen. Was hij niet gefinisht, dan zou de helft worden gekort op zijn startgeld. En de gefortuneerde Bekele had vooraf verklaard te lopen omdat hij het startgeld wil investeren in een trainingskamp nabij Addis Abeba.

Hermens had een andere verklaring. „Hij is wat dit betreft net als Haile Gebrselassie. Ze willen geen pijn voelen. ’Pijn zit tussen de oren’, zegt Haile. Daarbij komt dat Kenenisa nooit geblesseerd is geweest en nooit wil opgeven. Misschien is dit wel goed, zo leert hij met blessures omgaan. Nu is dit beter dan vlak voor Olympische Spelen.”

De angst van Hermens was dat het haarscheurtje een breuk zou worden, waardoor zijn ster lange tijd zou zijn uitgeschakeld. Hij erkent machteloos te zijn tegen de eigenwijze karakters van zijn sterren.

Met ’bach, bacha’ (stoppen, stoppen), trachtte hij tevergeefs Bekele te bewegen uit te stappen. „Dit is lastig. Maar aan de andere kant, als Haile in 2000 niet stronteigenwijs was geweest, was hij toen geen olympisch kampioen geworden. Hij was geblesseerd en won op één been.”

Bekele heeft een bijna maniakaal streven om zijn landgenoot Gebrselassie in alles te overtreffen. Zo wil hij een wereldrecord lopen op de 1500 meter indoor. En zo wilde hij in Nijmegen het wereldrecord op de vijftien kilometer verbeteren dat Felix Limo daar in 2001 vestigde. Limo deed dat destijds als onbekende atleet door Gebrselassie te verslaan.

Nu boog Bekele (derde) voor zijn 18-jarige landgenoot Ayele Abshiro, die eerder dit jaar de Dam tot Damloop won. Verder is hij een onbeschreven blad, ook al omdat hij geen woord Engels spreekt. Wat dat betreft zat de Zevenheuvelenloop met winnaars zonder ’naam’. Mestawat Tufa bleef bij de vrouwen twee seconden boven het wereldrecord, maar ze was te verlegen om die daad van een toelichting te voorzien.

Tufa trad in de voetsporen van vrouwen die baanbrekend zijn geweest voor de emancipatie in hun sport: Ingrid Kristiansen (Noorwegen), Tegla Loroupe (Kenia), Liz McColgan (Groot-Brittannië) en Helen Kimaiyo (Kenia). In tegenstelling tot de grote stadsmarathons van Nederland, investeert de Zevenheuvelenloop volop in het vrouwenveld.

Over die investeringen wilde Stevens een misverstand uit de weg ruimen. „Veel mensen denken dat die toplopers worden betaald uit inschrijfgeld van recreanten. Bij ons worden de toplopers betaald uit sponsorgelden. Daaruit houden we zoveel over, dat het inschrijfgeld met enkele euro’s omlaag kon.”

Met 30.000 deelnemers is het rapportcijfer voor de organisatie unaniem hoog. Dat werd onderschreven door voormalig olympisch marathonkampioen Stefano Baldini: „Ik ben de hele wereld over gereisd voor het lopen van wedstrijden, maar er zijn er niet zoveel met zo’n hoge kwaliteit als deze.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden