Bekele denkt groot na bescheiden begin

Ethiopiër wint bij debuut, maar hij weet dat het sneller kan

Met een wereldtitel in 2003 begon voor Kenenisa Bekele in Parijs zijn zeven jaar durende heerschappij op de 5 en 10 kilometer. Gisteren was zijn marathondebuut in dezelfde stad dusdanig veelbelovend, dat hernieuwde glorie van de Ethiopiër mag worden verwacht.

Zijn eigen verwachtingen zijn hooggespannen, na zijn triomf in een parcoursrecord van 2.05.04. Ofschoon hij moest toegeven dat de marathon hem zwaar was gevallen, sprak hij al van een scherper wereldrecord (2.03.23, Wilson Kipsang) op mogelijk korte termijn.

"Het wereldrecord ligt binnen mijn bereik als ik mij volledig op de marathon richt. Nu had ik drie maanden voorbereiding, dat blijkt niet voldoende. Als ik tijd heb om te wennen aan de verandering van tempo, kan ik misschien al in mijn tweede marathon het wereldrecord aanvallen."

Parijs behoort niet tot de snelste marathons van de wereld en het deelnemersveld verbleekt bij de topbezetting van volgende week in Londen. Maar voor de 'bescheiden' debutant was de luwte van getemperde verwachtingen ideaal om het onbekende terrein te verkennen.

De 31-jarige Ethiopiër sloeg zich na vier magere jaren, onder meer door blessures, met verve door zijn examen heen. Na een niet overdreven snelle eerste wedstrijdhelft nam hij op 25 kilometer bij een afnemend tempo het initiatief. Bekele trok een paar kilometer op met zijn landgenoot Tamirat Tola, maar nadat die zich had opgeblazen moest hij het in de twaalf slotkilometers alleen klaren.

Hij ging in Parijs uiterst gedisciplineerd te werk. Daarbij was alles gericht op de overwinning ('ik kan me niet veroorloven te verliezen'), zeker het aanvangstempo. Opvallend was dat hij alle tijd nam om na de verfrissingposten zijn bidon leeg te drinken.

Even was sprake van lichte paniek, toen hij na 34 kilometer zijn naast hem op een motor meerijdende manager Jos Hermens op zijn linker hamstring wees. Bekele besloot zijn snelheid iets te temperen, maar bleef zijn landgenoot Limenih Getachew ruim anderhalve minuut voor.

Bekele beaamde dat hij moeilijke momenten had gekend. "Ik heb geen ervaring op deze afstand. Het was zwaar, zeker toen ik na 25 kilometer het tempo alleen moest maken. Maar ik heb de tijd gelopen die ik verwachtte. Mijn hamstring voelde na dertig kilometer niet goed. Hij verkrampte, ik was bezorgd, maar uiteindelijk was het oké."

Op de lijst van snelste debutanten staat Bekele zesde. Zijn illustere landgenoot Haile Gebrselassie had in 2002 met 2.06.35 's werelds snelste primeur, maar hij werd er slechts derde mee. Dat was voor de toenmalige grootmeester van de lange afstanden zo'n teleurstelling dat hij de voortzetting van zijn marathonavontuur, dat in 2007 en 2008 zou uitmonden in een wereldrecord, drie jaar opschoof.

Voor Bekele is daar geen reden toe, ofschoon hij op de 10 kilometer nog de hoogste ambities heeft. Hij was in Parijs meer dan verguld met zijn missie, zeker omdat hij de weken van 'saaie' (tot 240) kilometers draaien in de voorbereiding verfoeit. Parijs was daarom vooral een persoonlijke overwinning.

Bekele heeft zijn aangeboren gemakzucht, egoïsme en ongeduld opzij moeten schuiven. Vanwege die eigenschappen hadden velen hem na de afgelopen loze jaren afgeschreven. Hermens heeft hem er kennelijk eindelijk van kunnen overtuigen dat zijn talent er weliswaar nog is, maar dat het op zijn leeftijd meer moeite kost om het naar boven te halen.

Afnemende inkomsten zullen bij de geldwolf een belangrijke motivatie zijn geweest. Maar bovenal wil hij op de olympische marathon historie schrijven, een streven waarop zijn rivaal Gebrselassie zich heeft stuk gebeten.

"Het wereldrecord en de Olympische Spelen in Rio zijn mijn twee hoofddoelen op de marathon. Maar eerst keer ik dit seizoen terug op de baan voor een paar 10 kilometers."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden