Bekeerde radiovrouw heeft op tv zakelijke uitstraling

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Toen er onlangs ineens witte rook uit de schoorsteen van het Vaticaan kwam, waren de kardinalen van het 'NOS-journaal' nog niet uitvergaderd over de opvolger van Sacha de Boer. Maar in de ingelaste journaaluitzending bleef Annechien Steenhuizen de onverwachte gebeurtenissen zo beheerst meester, dat haar kansen op die dag wel flink gestegen moeten zijn.

Ook daarvoor stond de 35-jarige presentatrice al in veel van de lijstjes met kanshebbers, zij het met de aantekening dat ze nog relatief nieuw was bij de NOS, en dus misschien nog even moest wachten.

Het is dan ook nog niet zo heel lang geleden dat Steenhuizen van zichzelf beweerde dat ze eigenlijk meer een radiovrouw was dan een tv-persoonlijkheid. "Ik kan meer mezelf zijn op de radio", zei ze in 2007 tegen het AD, nadat ze gestopt was met haar televisiewerk voor RTV Utrecht.

Dat had ze nochtans zo goed gedaan dat de Volkskrant zich in 2005 al afvroeg 'Hoe lang blijft Annechien bij RTV Utrecht?'. Ze had wel een paar screentests bij landelijke zenders gedaan, antwoordde ze, maar die waren allemaal op niets uitgelopen.

In 2008 belandde ze als 'Jakhals' alsnog bij het landelijke televisieprogramma 'De Wereld Draait Door'. Dat werd geen groot succes. "Ik vind het belangrijk dat degene die ik interview het onderwerp is. Als Jakhals moest ik juist het onderwerp van mijn item zijn. Dat botste een beetje", vertelde ze in een interview met de Avrobode.

Maar niet lang daarna begon ze bij het 'Journaal op 3', en in 2011 stroomde ze door naar het 'NOS-journaal'. Daar viel alles ineens op zijn plaats. Ze heeft als nieuwslezer een vrij zakelijke uitstraling, al breekt er af en toe een geamuseerd lachje door. Van heimwee naar de radio had ze gisteren geen last: "Het is fantastisch dat ik dit mag gaan doen".

In het nieuws omdat...

... ze vanaf 13 mei de opvolger wordt van Sacha de Boer als vaste presentator van het 'Achtuurjournaal'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden