Bekeerde ex-PVV'er gaat landelijke islampartij oprichten

Fragment uit een interview met Van Doorn in Knevel en Van de Brink. Beeld EO
Fragment uit een interview met Van Doorn in Knevel en Van de Brink.Beeld EO

Het voormalige Haagse PVV-gemeenteraadslid Arnoud van Doorn gaat een landelijke partij oprichten 'op basis van islamitische normen en waarden'. Dat maakte hij zondagavond bekend op Twitter.

Van Doorn werd in 2011 uit de fractie werd gezet omdat hij 'fouten had gemaakt bij het beheren van de kas'. Sindsdien vormt hij een eenmansfractie, Onafhankelijk Den Haag. Afgelopen februari plaatste hij op Twitter de islamitische geloofsbelijdenis en bevestigde hij dat hij moslim was geworden. Kort daarna ging hij op bedevaart naar Saoedi-Arabië en had hij ontmoetingen met lokale sjeiks.

Zondag stelde hij dat het tijd is dat 'we als islamitische gemeenschap onze verantwoordelijkheid nemen'. Hij mikt op een 'jonge, frisse partij, uiteraard voor iedereen, maar op basis van islamitische normen en waarden'. Op het sociale netwerk bedankte hij de 'vrijwilligers en sponsors' die aan de partij bijdragen. In een Engelstalige tweet vertelt hij dat de partij onderdeel wil gaan uitmaken van het parlement.

Het is nog niet bekend met wie hij samen wil gaan samenwerken en hoe de partij gaat heten. Van Doorn was maandagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Eerder initiatief voor een moslimpartij mislukte
De Hagenaar is niet de eerste die probeert om een landelijke 'moslimpartij' van de grond te krijgen. De NMP, opgericht in 2007, nam drie jaar geleden deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar behaalde geen enkele zetel. Een poging om mee te doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer strandde, naar eigen zeggen omdat de partij er niet in slaagde om een solide organisatie op te zetten. Ook de NMP werd opgericht door een bekeerling: de Enschedeër Henny Kreeft. In de Haagse gemeenteraad zetelen wel twee islamitische partijen.

In april meldde Van Doorn al dat hij ging werken aan een film over de profeet Mohammed. Die zou 'de schade' moeten 'herstellen' die Geert Wilders volgens hem had aangericht met zijn anti-islamfilm 'Fitna'. Het is niet bekend of Van Doorn nog steeds aan zijn Mohammed-productie werkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden