Bejubeld PSV is toch zover nog niet

Enkele dagen na de stunt tegen Manchester United ontbreekt het de kampioen aan een professionele instelling

HERACLES2 PSV1

O, Nederlands voetbal. Kon de staat daarvan treffender worden weergegeven dan door een nederlaag van de kampioen in Almelo, luttele dagen nadat die kampioen in de Champions League het grootkapitaal van Manchester United had verslagen? Nee, dat kon niet: het was, dieper beschouwd, treffender dan de schrale cijfers in de Europa League.

Maar laten - ere wie ere toekomt - eerst prijzende woorden geschreven zijn over Heracles, dat PSV zaterdagavond overmeesterde (2-1). Die club heeft een paar leuke voetballers: Tannane, Bel Hassani, Bruns en Darri. Ze dartelden ook zaterdag aan de hand van een trainer, Stegeman, die geen grote uitstraling heeft en over wie de extraverte oud-Heracles-trainer Verbeek vorig seizoen openlijk zijn twijfels uitsprak - zacht gezegd nog.

Hij zal voorlopig toch iets goed doen. Stegeman sprak zaterdag onverminderd beheerst van een 'flow' voor zijn club in het met een tweede ring uitgebreide en volop feestende stadion. Halverwege het weekeinde was Heracles zelfs de koploper, maar Stegeman liet niet na laconiek te voorspellen dat 'het een keer ophoudt'. Dat zal natuurlijk zo zijn, en daarom kon het geluk van Almelo, hoe aanstekelijk ook, in beschouwende zin het hoofdthema van de avond niet zijn.

Stegeman had vooraf gezegd dat Heracles nu PSV moest zijn en PSV Manchester United - en hoe simpel dat ook had geklonken, het pakte met enige fantasie zo uit, met zelfs een identiek scoreverloop en een gelijkend wedstrijdbeeld. Daar zat 'm de grote pijn voor PSV-trainer Cocu, én voor het Nederlandse voetbal. Hij dacht met PSV een stapje te hebben gezet met de bejubelde opening in de Champions League, maar enkele dagen later ontbrak de professionele instelling die voor een vervolg op zoiets mag worden vereist.

Geërgerd bespeurde Cocu gemakzucht na de vroege openingstreffer van spits De Jong, die zijn voordeel had kunnen doen met een inschattingsfout van doelman Castro (0-1). Zo in het zadel geholpen ook nog, en dan zo reageren - Cocu moest het vooral over mentale aspecten hebben. Die zijn vaak ongrijpbaar of moeilijk te definiëren, maar wie Cocu heeft zien voetballen, begreep wat hij bedoelde. Zijn spelers hadden niet kunnen handelen naar zich wijzigende omstandigheden, ze hadden niet mentaal kunnen schakelen in het oplaaiende vuur van de tegenstander, die de verhoudingen nog voor rust met twee treffers geestdriftig had omgebogen.

Fraai had aanvoerder Fledderus de bal hoog in het doel kunnen jagen (1-1) en even later al had Bruns gericht kunnen toeslaan (2-1) in een gat dat op het argeloze middenveld van PSV was ontstaan. Met Pröpper, die dat doelpunt laks had ingeluid, en Maher heeft PSV daar twee spelers die veel van hetzelfde leveren. Bij voorspoed kan dat met hun techniek iets aardigs zijn, maar ze voelen (nog?) niet of nauwelijks aan wanneer er iets anders wordt gevraagd.

Het is begrijpelijk dat Cocu er vóór dit seizoen eigenlijk nog een dynamischer middenvelder bij had gewild. Maar in de bescheiden eigen competitie mag met het huidige spelersbestand toch enig besef van momenten in een wedstrijd, en wendingen daarin, wel worden verwacht. Des te teleurstellender moet het gemis ervan voor Cocu zijn geweest na de stunt tegen Manchester United, dat met vechtlust was verslagen, en toch werkelijk alleen dat.

De houding van PSV in Almelo leerde dat het besef van het belang daarvan niet was ingedaald. Dat was in bredere zin misschien veelzeggender dan de magere prestaties van Ajax, FC Groningen en AZ vorige week in de Europa League, die slechts het gekende niveau weerspiegelden.

PSV had iets getoond waaraan Nederland zoveel behoefte heeft, aan de hand van een coach, de pragmatische oud-voetballer Cocu, die in die trant al langer doceert. Dat zijn spelers het nog niet echt (kunnen) begrijpen, onderstreepte zaterdag hoe lang de weg naar verlichting voor het Nederlandse voetbal is - hoezeer Almelo ook feestte en mocht feesten.

undefined

Stegeman: Het was soms vrouwen en kinderen eerst

Graag en trots somde Heracles-trainer Stegeman op waardoor zijn ploeg in zijn ogen PSV had kunnen verslaan (2-1): "Onverzettelijkheid en teamspirit. Het moest in de tweede helft bij ons uit de tenen komen, maar we hebben het gedaan. De hele club zit in een flow, maar dat houdt een keer op, wees maar niet bang."

Nadat Heracles een vroege 0-1 achterstand voor rust had kunnen ombuigen in een 2-1 voorsprong, had het zich in de tweede helft op verdedigen moeten toeleggen. "Het was soms vrouwen en kinderen eerst", zei Stegeman. Maar veel kansen kreeg PSV niet: één kort na rust voor Maher en in de slotfase een vrije kopkans voor verdediger Moreno.

"Ik zei mijn spelers voor de wedstrijd dat we stapjes maken, maar dat we er nog niet zijn. Dit is het bewijs", zei PSV-coach Cocu. "Een aantal werd al te gemakkelijk na ons vroege doelpunt. Dat kun je je niet permitteren tegen een tegenstander waarvan je weet dat die fel zal zijn. Een speler kan zeggen dat hij er alles aan doet, maar of het dan ook zo is, is een ander verhaal. Op een mindere dag, of in een mindere fase, moet je er met elkaar voor zorgen dat de gevolgen beperkt blijven. Dat is in de eerste helft niet gebeurd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden