'Bejaardenbasher Samsom vindt ouderen nog te rijk' - De Haagse week in quotes

PvdA-leider Diederik Samsom Beeld ANP
PvdA-leider Diederik SamsomBeeld ANP

Van al dan niet vermogende ouderen tot bankiersbonussen en lijstjes met overbodige Europese bevoegdheden. Ook deze week genoeg te bespreken op het Binnenhof.

Jurre Plantinga

Ouderen
PvdA-leider Diederik Samsom raakt een gevoelige snaar door te stellen dat juist ouderen wel wat meer kunnen bijdragen in deze tijden van crisis. Ouderen zijn tenslotte het meest vermogend, aldus Samsom. De opmerking doet veel stof opwaaien in ouderenland, en is voer voor coming man Henk Krol, die zijn 50Pluspartij groter en groter ziet worden.

"Mensen met een hoog inkomen of vermogen, daar vragen we een extra bijdrage van. Daar zijn ook veel ouderen onder, omdat op dit moment het meeste vermogen bij ouderen zit."
Diederik Samsom

"Ik ben het volstrekt niet met Samsom eens. De Partij van de Arbeid heeft niet langer een sociaal gezicht."
Henk Krol (50Plus)

"Bejaardenbasher Samsom vindt ouderen nog te rijk. PvdA is de schaamte definitief voorbij."
Geert Wilders (PVV)

SNS
Er is veel te doen over de miljarden waarmee het kabinet vorige week besloot SNS Reaal te nationaliseren. Bijvoorbeeld over de miljoenenbonus van oud-topman Sjoerd van Keulen en het salaris van de nieuwe sterke man, Gerard van Olphen. Premier Rutte noemt de ophef daarover vorige week vrijdag nog een 'idiote discussie', minister Dijsselbloem spreekt van een 'heksenjacht' maar dat weerhoudt de parlementariërs er niet van om tijdens het debat flink van leer te trekken. Ook regeringspartijen VVD en PvdA tonen hun boze kant, maar uiteindelijk gaat de Tweede Kamer morrend akkoord.

"Het salaris van vijf en halve ton voor de heer Van Olphen is bizar hoog, en eigenlijk ongewenst."
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer

"Volgens Staal (voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, red.) hoeven banken niet sorry te zeggen voor de crisis. Ik zeg: de financiële sector staat pas aan het begin van sorry."
VVD-Kamerlid Mark Harbers

"De oud-bestuurders valt zeer veel te verwijten, en dus gaan we alles doen wat mogelijk is om ze aansprakelijk te stellen, bonussen terug te halen et cetera. Maar laten we niet de fout maken dat diezelfde woede zich nu richt op de nieuwe bestuurder."
Jeroen Dijsselbloem, minister van financiën

Europa
CDA-voorman Sybrand Buma loopt deze week voor de troepen uit. Nog voor de Tweede Kamer in debat gaat over de recente Europa-speech van de Britse premier Cameron, presenteert Buma zijn eigen lijstje met bevoegdheden die niet langer in Brussel, maar prima in de lidstaten zelf geregeld kunnen worden. Een paar punten van de punten op het lijstje van Buma: de pensioenrichtlijn, de apk-keuring voor auto's en een vrouwenquotum voor bedrijven. Uiteindelijk komt de regering ook met zo'n lijst, maar neemt daar iets langer de tijd voor dan de CDA-leider.

"Cameron heeft gelijk als hij zegt dat er macht terug kan vloeien naar de lidstaten. Hij weet waar hij heen wil. We moeten nu zeggen: ho, even terug naar waar Europa ook al weer om ging."
Sybrand Buma

"Eerst wilde het CDA nog de sprong naar voren maken in Europa en klonk de kritiek slechts in een bijzin. Nu is dat omgedraaid."
Arie Slob (ChristenUnie)

"Het wordt geen snel en populistisch lijstje, maar een doorwrocht stuk waarover we een fundamenteel debat kunnen voeren."
Premier Mark Rutte

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden