Bejaarde zonder zoon zucht in tehuis

In Zuid-Korea zorgen zonen voor hun bejaarde ouders. Maar als de kinderen in gebreke blijven, hebben de bejaarden pech. Sommigen plegen zelfmoord. Anderen worden verzorgd door de kerk.

Jeon Kye-Suk, 103 jaar oud, woont samen met elf andere oude dames tussen de 63 en 103 jaar in Huize Anna. Het bejaardenhuis ligt in Yanggu, een dorpje in het noordoosten van Zuid-Korea. Het is opgericht door nonnen. Jeon is daar gebracht door haar geadopteerde zoon.

„Ik werk hier vier jaar en ik heb hem in die tijd nooit gezien”, zegt zuster Kim Yong-Hee. „We hebben een paar keer gebeld, om te vragen wat we moeten doen als ze overlijdt. Maar hij neemt niet op. Misschien heeft hij haar weggebracht omdat hij erachter is gekomen dat hij geadopteerd is. Of kan hij niet voor haar zorgen. Hij is getrouwd, heeft drie kinderen. Hij werkt in een restaurant. Rijk zal hij niet zijn. We kunnen er alleen naar raden.”

Oma Jeon is verdrietig, omdat haar zoon haar niet in huis heeft genomen. Op de vraag of ze hem mist, zegt oma: „Mijn zoon heeft het druk. Daarom kan hij niet komen.” Zuster Kim: „Ze hoopt nog steeds dat hij haar komt ophalen.”

Mevrouw Jeon zegt dat ze een goed leven heeft in Huize Anna. „Ik kan tv kijken. De zusters zorgen goed voor ons. Maar ik heb pijn.” Jeon heeft twee jaar geleden haar heup gebroken, die is niet goed geheeld. Sindsdien schuifelt ze voort op een kussen.

Weet ze wie de huidige president is? „Park Chung-Hee”, zegt de oude dame. Maar Park was president tussen 1961 tot 1979. Of ze Roh Moo-Hyun kent, de huidige president? „Nee”, schudt ze.

„Geen van de bejaarden hebben een zoon die ze in huis opneemt”, zegt zuster Kim. „Hun dochters kunnen niet voor ze zorgen, omdat die al schoonfamilie in huis hebben.”

Opvallende trend in de statistieken is het groeiend aantal zelfmoorden onder ouderen. Zuid-Korea kent al de meeste zelfmoorden van alle geïndustrialiseerde landen, aldus Korea’s Nationale Bureau voor de Statistiek. In 2005 pleegden 26,1 Koreanen per 100.000 inwoners zelfmoord. Het jaar daarvoor waren dat er 25,2. Volgens het Bureau zijn de zelfmoorden onder 60-plussers gestegen, en zal deze stijging de komende jaren doorzetten.

De jongere generaties vinden het steeds minder vanzelfsprekend worden om voor hun ouders te zorgen. Ook zijn er steeds meer ouders die later geen last willen vormen voor hun kinderen. Maar veel ouderen blijken onvoldoende voorbereid op hun oude dag, aldus het Koreaanse Bureau voor de Statistiek.

Daarnaast is het voor de kinderen moeilijker geworden hun ouders te onderhouden; de economie is verslechterd en er is grote werkloosheid in Zuid-Korea.

De vergrijzing is een ander probleem. In 2023 zal bijna 21 procent van de Zuid-Koreanen 65-plusser zijn, zo berekende het Bureau voor de Statistiek. „Dan krijg je een zeer ongelukkige situatie”, aldus Kim Seong-Cheol, medewerker bij het Koreaanse ministerie van gezondheid en welzijn. Er is geen AOW. En Zuid-Korea kent pas sinds 1988 een goed pensioen-systeem.

De regering erkent het probleem. In 2008 wordt dan ook een soort AOW ingevoerd, en de overheid gaat zo’n 80 procent van alle uitgaven gerelateerd aan de zorg van ouderen op zich nemen, aldus het ministerie van gezondheid en welzijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden