Bejaarde para's springen als vanouds boven Normandië

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Het is meegevallen. Slechts 2 van de 41 Amerikaanse oorlogsveteranen, die bij het Normandische Ste Mère-üglise een parachutesprong maakten, raakten licht gewond. In Frankrijk vreesden de plaatselijke autoriteiten dat het springen van de oudjes - mannen tussen de 70 en 83 jaar - gevaarlijk zou zijn. Een ernstig ongeluk zou de feestelijkheden geheel hebben kunnen verstoren. Maar het viel allemaal mee.

De 72-jarige Earl Draper uit Florida, wiens eerste parachute dienst weigerde, landde aan zijn reservevalscherm zeker twintig meter buiten de landingsplaats, tussen geparkeerde auto's en toevalligerwijs vlak naast een tent voor medische opvang. De veteraan werd onder luide toejuichingen van het publiek op een stretcher gebonden. Hij bezeerde zijn rug, maar was er volgens de verplegers niet ernstig aan toe. Een andere veteraan raakte aan zijn gezicht gewond, was op televisiebeelden te zien. Na de veteranen maakten 700 Amerikaanse en Franse para's dezelfde parachutesprong, die in de nacht van 5 op 6 juni vijftig jaar geleden werd gemaakt.

De Franse regering wilde de veteranen aanvankelijk niet laten springen. Maar de oudjes wisten van geen wijken. Na de belofte minstens drie proefsprongen te maken in het Californische San Diego kregen zij toestemming. De veteranen hebben ook enkele maanden conditietraining achter de rug.

In Bénouville kwamen gisteren onder leiding van hun legendarische commandant John Howard opnieuw de Britse Rode Baretten van weleer de Pegasusbrug overlopen. In zijn rolstoel ging de nu 82-jarige Howard voorop over het eerste bruggehoofd dat destijds door hem en zijn mannen werd bevrijd. De Britse veteranen die door duizenden mensen werden toegejuicht, stopten voor het fameuze café Gondrée, het eerste huis dat in Frankrijk werd bevrijd. Even vergeten was de sluimerende ruzie tussen café-eigenares Arlette Gondrée en Howard, nadat de laatste vorig jaar met een Duitse televisieploeg het café was binnengekomen. En even vergeten was dat de oude Pegasusbrug net is vervangen door een grotere maar goedgelijkende nieuwe brug.

Enkele kilometers verder op in Ranville, sprongen ongeveer 1 100 Britse, Canadese, Australische en Poolse parachutisten naar beneden. Net zoals hun landgenoten dat 50 jaar geleden hadden gedaan in de nacht van 5 op 6 juni. Zij defileerden daar voor de Britse kroonprins Charles.

President Clinton herdacht in Engeland de militairen die 50 jaar geleden tijdens de landing op de kust van Normandië sneuvelden. Samen met de Britse premier John Major bezocht hij de militaire begraafplaats in Cambridge.

In Cambridge liggen 3812 in Europa omgekomen Amerikaanse vliegeniers. In een muur staan de namen gegrafeerd van zo'n 5 000 vermisten, onder hen Joseph Kennedy, de broer van de latere president van Amerika, en de bandleider Glen Miller.

In het Normandische Pont-Audemer legde koningin Beatrix een krans bij het monument voor de Prinses Irenebrigade. Deze brigade bevrijdde samen met andere geallieerde troepen deze plaats op 26 augustus 1944. In het kader van de D-Dayfestiviteiten werd de herdenking ruim twee maanden vervroegd. Koningin Beatrix werd vergezeld door demissionair premier Ruud Lubbers. Het gezelschap werd ontvangen door de Franse premier Edouard Balladur en enkele Franse ministers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden