Beitelen aan een asymmetrisch beeld

Wereldkampioen Dafne Schippers is nog altijd een sprinter in ontwikkeling

Bewondering en verwondering zullen nog lang om voorrang strijden, alle denkbare superlatieven staan in marmer gebeiteld. Dafne Schippers kan ervan genieten, zich beter zo min mogelijk ergeren. En bovenal accepteren dat de wereld rondom haar is veranderd.

Dat was al zo nadat ze vorig jaar met twee Europese sprinttitels thuiskwam, en zich als iemand die moeilijk 'nee' zegt, verschanste achter haar Duitse manager Carine Messer-schmidt. Daar is in Ralph van Baasbank een tweede belangenbehartiger bijgekomen.

Dat is niet zozeer om haar commerciële waarde als zeldzaam blank sprinttalent zo lucratief mogelijk uit te baten. Schippers maalt niet om geld. Plezier, ambitie en niet willen verliezen vormen de drang achter haar trainingsregime. Ze realiseerde zich niet eens dat ze met haar wereldtitel en zilveren medaille in Peking 90.000 dollar had gewonnen.

Haar progressieve contract met Nike zal in de pas met haar verhoogde status en snelheid beter lonen, startgelden stijgen. Toekomstig miljonair? Dat lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk, Usain Bolt is in de internationale atletiek de enige grootverdiener.

Schippers moet worden afgeschermd van de regen aan verzoeken die tegen haar raam klettert. Haar ambities voor de Olympische Spelen, volgend jaar in Rio de Janeiro laten te veel nevenactiviteiten niet toe.

Schippers leek afgelopen week slechts even uit het veld geslagen, toen ze naduizelend van haar triomf op de 200 meter werd belaagd met argwaan over haar progressie. Uiteindelijk viel het aantal vragen haar mee. Ze groeide immers uitgerekend uit tot ster tijdens wereldkampioenschappen die door deels suggestieve dopingpublicaties meer dan ooit onder vuur lagen.

Bovendien ligt in een van statistieken en bedrog vergeven sport als de atletiek de meetlat van progressie naast die van de barometer van (on)redelijkheid. De eerste is over de hele wereld eenduidig en duidelijk, de tweede afhankelijk van nationalisme en onbetrouwbaar als voorspellingen van het Nederlandse weer.

Zo trekken bij Schippers acne en haar brede kaaklijn de aandacht. Dat zijn doorgaans gevolgen van de natuurlijke hormonenhuishouding, soms van verboden preparaten. Haar coach Bart Bennema verklaarde dat het kenmerken zijn die al generaties lang binnen de familie voorkomen.

Wie sec naar het gegeven kijkt dat Schippers van zevenkampster in een jaar tijd (of zelfs drie maanden) is getransformeerd in een weergaloos sprinttalent, zit inderdaad met vragen. Voor wie zich verdiept in de achtergrond, en accepteert dat eens in de zoveel tijd exceptionele talenten opstaan, wordt veel duidelijk.

Het is Schippers gegeven onder de hoogste druk het beste uit zichzelf te halen, net zoals Usain Bolt dat 'trucje' met drie nieuwe wereldtitels in de perfectie beheerst. Nergens valt daarbij grote progressie meer op dan op het hoogste podium. Terwijl zowel Bolt als Schippers al ver voor hun eerste uitschieters hun veelverklarende basis legden.

Schippers is pas 23 jaar, maar Peking was haar vijftiende internationale kampioenschap. Als jeugdig multitalent werd ze op de meerkamp Europees en wereldkampioene en won ze internationale jeugdmedailles als sprintster en verspringster. Twee jaar geleden werd ze tijdens de WK in Moskou derde op de zevenkamp; twee jaar eerder had ze tijdens haar WK-debuut op de 200 meter de sprintelite gewaarschuwd. Zelden werd haar ontwikkeling geremd door blessures.

Snelheid uit veelzijdigheid, dat is een van de ingrediënten uit het recept dat Schippers samen met Bennema en een groeiend begeleidingsteam op de prestatiefabriek Papendal hebben samengesteld. Bolt weerlegde in 2008 de aanname dat sprinters klein moeten zijn. Schippers is met haar 1,79 meter in zijn voetsporen getreden.

Paslengte x pasfrequentie = snelheid, zo luidt de formule van bewegingswetenschapper Daniël van Leeuwen, die op Papendal haar techniek en races analyseert. Wie minder stappen maakt, spaart energie en kan meer vermogen leveren.

Daaraan voegt Schippers tussen de donkere concurrenten met hun soepele lijven, holle ruggen en geprononceerd uitstekende bilpartijen (oneerbiedig: sprintkont) haar Hollandse stijfheid toe. Met haar sterke buikspieren vormt die rug een korset waarmee ze beter dan anderen haar soepele bekken controleert en de knieheffing hoog kan houden. Zo stuitert ze zonder energieverlies over de baan.

Die stijve rug is ook een constante zorg. Als vijftienjarige kampte ze met een mank been nadat een fysiotherapeut haar stijfheid hardhandig had willen opheffen. Een lange zoektocht bracht haar bij orthomanueel arts Aart van der Bunt, die haar verschoven ruggenwervels rechtzette. Voor elk toernooi wordt ze door hem als een nooit voltooid standbeeld bewerkt met hamer en beitel.

Experimenteren met dieet leverde de sportvoedingsdeskundige in opleiding bij gelijk gewicht meer spieren en minder vet op. Dankzij haar relatief trage start en economische race-indeling bereikt ze volgens Van Leeuwen de hoogste topsnelheid en het snelste laatste racedeel.

Van Leeuwen: "De grote stap van vorig jaar was dat ze ontspannen de bocht is gaan lopen, waardoor ze op het eind meer energie overhoudt. Dit jaar is haar start ook van wereldklasse geworden."

Wie weet wat er volgend jaar tijdens de Olympische Spelen mogelijk is. Schippers is als sprintster volop in ontwikkeling, metingen van haar techniek bieden verbeterpunten. "Ze loopt asymmetrisch, waarschijnlijk door de meerkamp waarin ze met de afzet voor ver- en hoogspringen een dominant been heeft ontwikkeld.

De vraag is, loopt ze daardóór zo hard, of ondanks dat?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden