Beiroet angstig na aanslag

De aanslag op ex-premier Hariri leidt tot ongewoon openlijke kritiek op de Syrische bemoeienis met Libanon. De sfeer in Beiroet is onheilspellend.

De bom explodeert net voor 1 uur. Aanvankelijk maakt men zich niet veel zorgen. Maar dan stijgt een zwarte pluim op boven de stad. De mobiele telefoons beginnen te trillen, en de eerste berichten komen binnen. Dan beginnen de ambulances met hun sirenes. En tegen halftwee is het iedereen in Beiroet duidelijk wat en wie er is geraakt.

Om kwart over twee is het officeel. Oud-premier Rafik Hariri is omgekomen bij een aanslag. Ouders halen hun kinderen van school en kantoren sluiten hun deuren. Tegen vijf is de hele stad potdicht.

Op de plek des onheils, vlak aan zee waar de duurdere hotels zijn gevestigd, is de ravage enorm. Van de drie grote hotels in de omgeving zijn werkelijk alle ramen, met sponningen en al, eruit geblazen. De gordijnen wapperen door verwrongen staal heen.

George Debbas, eigenaar van een lampenwinkel, is bezig met het leeghalen van zijn pand. ,,Het is maar goed dat we kogelvrij glas hadden, anders waren al mijn medewerkers met glas doorzeefd. Nu is er slecht één met snijwonden naar het ziekenhuis gebracht.''

Voor het Amerikaanse Universiteitsziekenhuis, waar Hariri naar toe is gebracht, staan zo'n honderd man van de Mobiele Eenheid voor de deur, om ervoor te zorgen dat geëmotioneerde supporters zich niet een weg naar binnen banen. Lina (35) staat er ,,gewoon om mijn steun te betuigen, om te laten zien dat we het er niet mee eens zijn. Dat we het zat zijn om door buitenlanders te worden geregeerd.'' Ze doelt op de Syriërs die hier al zo lang een dikke vinger in de pap hebben.

De vrouw is angstig, net zoals anderen die je in de stad spreekt. ,,Niet alleen vanwege de bom, dat kennen we wel. Maar vooral van wat er nu gaat gebeuren. Niemand weet het, de komende 24 uur zijn kritiek, dus iederen blijft binnen en wacht af. Ik zie het somber in.''

Dat er iets stond te gebeuren was al lange tijd duidelijk. De moeilijkheden begonnen in september vorig jaar toen de pro-Syrische president Lahoud besloot na zes jaar op zijn post nog een termijn te blijven. Een door de Syriërs afgedwongen grondwetswijziging maakte zijn aanblijven mogelijk. Hariri gaf er daarop de brui aan, trad af als premier en sloot zich aan bij de oppositie.

Het kamp van de oppositie bestaat sindsdien uit de christenen, van oudsher fel anti-Syrisch, de druzenpartij van Walid Joumblat, en de soennitische Hariri. Er komt steeds vaker en openlijker kritiek op de Syriërs. Als druzenleider Walid Joumblatt, eerder deze week, vertelt dat de Syriërs achter de dood van zijn vader in 1977 hebben gezeten, is het duidelijk dat de zaak op springen staat. Wie gaat er betalen, is de angstige vraag. Iederen weet, met de Syriërs valt niet te spotten. Dat is nu dus duidelijk geworden: Hariri zelf.

Voor het huis van Hariri, een groot kantoorpand, staat tegen de avond een menigte van zo'n driehonderd man. Ze zwaaien met portretten van de overleden premier, en roepen leuzen. ,,Vrede en onafhankelijkheid, daar blijven wij voor vechten''. De Syriërs en president Lahoud worden vervloekt. Het is slechts bij hoge uitzondering dat men zo openlijk de Syriërs beschuldigt van inmenging in de Libanese politiek.

Verder in de stad zijn de straten verlaten, iedereen zit thuis en wacht af. Op tv beschuldigt Marwan Hamade, een minister die in oktober vorig jaar zelf bijna het leven verloor door een autobom, openlijk de Syriërs en het Libanese leger. De parlementariërs van Beiroet kondigen aan dat tijdens de begrafenis van Hariri niemand van het kabinet welkom zal zijn. Zoiets is nog nooit eerder gebeurd.

De inwoners van Beiroet houden de adem in. De sfeer is onheilspellend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden