Beinema: CDA moet zijn grondslag niet verbreden

Het oud-CDA-kamerlid Marten Beinema waarschuwt voor een uittocht van leden, als het CDA zijn grondslag zou verbreden tot 'het christelijk-joods-humanistische erfgoed'.

In een reactie op deze suggestie van fractieleider De Hoop Scheffer wijst hij er in het blad CD Verkennningen op dat de kleine christelijke partijen GPV, RPF en SGP geduchte concurrenten zijn geworden.

Beinema ziet in de suggestie van de fractieleider een poging het CDA aantrekkelijker te maken voor niet-christelijke kiezers. Dat doet hem denken aan 'een grootwinkelbedrijf, dat van tijd tot tijd overgaat tot restyling om het klantental op peil te houden dan wel te vergroten'.

Anders dan een supermarkt, kan een programpartij als het CDA dat volgens Beinema niet maken, omdat zij een morele binding heeft met haar program, leden en kiezers.

Zou het CDA voor die 'wezensvreemde' verbreding met het humanisme kiezen, dan verliest de partij volgens Beinema meer van haar identiteit dan voor een 'niet onbelangrijk deel' van de leden aanvaardbaar zal zijn.

,,Er zijn langzamerhand alternatieven. GPV/RPF en, in mindere mate SGP, zijn niet meer te diskwalificeren als louter op getuigen gericht klein rechts'', meent Beinema.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden