'Beijing' nooit echt ingeburgerd

'Uitbuiting boeren alarmeert Beijing' zet de Volkskrant als kop boven een artikel over China. Trouw hanteert echter een andere plaatsnaam-aanduiding getuige de kopregel 'Peking laat gevangene nummer 1 vrij'. En ook NRC Handelsblad houdt het bij de vertrouwde naam voor de hoofdstad van de Chinese volksrepubliek.

BERT VAN PANHUIS (BIJDRAGEN)

De Rotterdamse avondkrant noemt een van de voormalige Sowjet-republieken Azerbajdzjan en de op de vlucht zijnde president draagt de naam Abulfaz Elcibey. Trouw en Volkskrant spreken daarentegen van Azerbeidzjan en president Aboelfaz Eltsjibei. Kortom, zoveel kranten, persbureaus, tijdschriften, zoveel schrijfwijzen van namen.

De Nederlandse Taalunie heeft deze week gepoogd met een officiele lijst van landnamen wat orde te scheppen. Een poging, want niemand is verplicht de aanbevelingen over te nemen. En veel kranten en persbureaus hebben zo hun eigen regels. Zo zet het ANP berichten op het net waarin van Iraq en Kuwait wordt gesproken.

De Taalunie heeft als beginsel gehanteerd dat de namen van landen, inwoners en hoofdsteden in principe moeten worden geschreven zoals dat in het land zelf gangbaar is. Maar sommige namen zijn zo ingeburgerd dat niemand het logisch vindt ze te veranderen. Het blijft dus bewoon Parijs in plaats van Paris en Londen wordt geen London. De Taalunie adviseert nu echter ook Beijing te laten voor wat het is en gewoon Peking te schrijven.

Het ANP zal binnenkort zijn eigen lijst laten vallen en voor de officiele lijst kiezen. Veel kranten houden hun eigen schrijfwijze. Zo ook Trouw. Daar blijft het Tokio (en niet Tokyo) en Kenia (in plaats van Kenya). En de Libische leider Chaddafi, Khaddaffi of hoe ze hem verder mogen noemen blijft Kadafi. Want de argumenten van Trouws huisarabist Eildert Mulder zijn door geen Taalunie te weerleggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden