Beijing kampt met watertekort

(Novum/Ap) - De Chinese hoofdstad Beijing heeft een groeiend tekort aan drinkwater. En hoewel de slechte luchtkwaliteit in Beijing volop aandacht krijgt, lijkt het gebrek aan water een grotere zorg te zijn in de aanloop naar de Olympische Zomerspelen die in augustus gehouden zullen worden.

Ongeveer zestienduizend sporters en begeleiders komen dan naar China, en verwachten drinkwater uit de kraan als ze die openen. Dat is meer luxe dan de meeste inwoners van Beijing ooit hebben gekend. De almaar uitdijende stad raakt voor zijn water steeds meer afhankelijk van het achterland. Boeren in omringende streken merken de gevolgen. Mede door een dalende regenval -sinds 1999 elk jaar onder het gemiddelde- is een enorm probleem ontstaan. Chinezen hebben slechts beschikking over ééndertigste van het mondiale gemiddelde, minder nog dan bijvoorbeeld Israëliërs.

Om het watergebrek te lenigen heeft China grote projecten aangevat. Op het platteland ten zuiden van Beijing wordt een kanaal gegraven dat in 2010 water van de grootste rivier van China, de Yangtze, naar het droge noorden moet vervoeren. Het eerste gedeelte van het kanaal moet versneld opgeleverd worden om nog voor de Spelen de hoofdstad van water te voorzien.

Ruim honderd kilometer ten noordwesten van Beijing, in de bergen van Chicheng, heerst een ander beeld. Uitgedroogde maïskolven steken uit door de wind gegeselde aarde. Boeren hebben een rantsoen van twee putemmers water per dag. Het reservoir van het dorp is bijna leeg, en gesloten voor gebruik. De boeren hebben opdracht gekregen alleen nog maar maïs te verbouwen. Maïs heeft minder water nodig dan rijst, maar levert ook minder geld op. De beloofde twintig euro compensatie van de regering is niet bij alle boeren aangekomen. Omdat veel boeren geen geld hebben voor kolen, gebruiken ze de dunste maïskolven als brandstof. "Twee jaar hebben we al geen rijst verbouwd, omdat al het water naar Beijing gaat", zegt een bewoner van een dorpje buiten de stad.

Het waterprobleem van Beijing is niet nieuw. Beijing ligt aan de rand van een grote droogvlakte; er loopt geen rivier door de stad en de zee is 145 kilometer ver weg. Al in de 7e eeuw lieten keizers van de Sui-dynastie een van de langste kanalen ter wereld aanleggen om rijst vanuit het vruchtbare zuiden naar de hoofdstad te kunnen transporteren. Door intensieve landbouw en veeteelt, vervuiling en stedelijke ontwikkeling is het waterpeil sterk gedaald en is de kwaliteit afgenomen. "In de jaren vijftig had bijna niemand een wc, tegenwoordig maakt bijna iedereen gebruik van wc's, douches, zwembaden en verbruiken moderne gebouwen enorm veel water", zegt voormalig journalist Dai Qing, nu een van de meest uitgesproken Chinese milieuactivisten.

In de aanloop naar de Olympische Spelen heeft Beijing de afgelopen tien jaar stadsparken en golfbanen aangelegd, compleet met vijvers en meertjes. "We hebben geen water, maar daar heeft niemand het over. We hebben het alleen over ontwikkeling, ontwikkeling", zegt Dai.

Sinds Beijing de Spelen in 2001 toegewezen kreeg, heeft de stad drie miljard euro gestoken in waterprojecten. Er zijn waterzuiveringsinstallaties gebouwd, bedrijven die veel water verbruiken zijn verplaatst en het gebruik van bestrijdingsmiddelen en water in de landbouw is teruggebracht. Een vervuilende fabriek in de buurt van het grootste reservoir van de stad is verplaatst en vijftienduizend omwonenden hebben moeten verhuizen om de vervuiling van het water tegen te gaan.

In het Olympische dorp zullen bijna alle verwarmingen en wc's gebruik maken van gezuiverd vuilwater. Ook het Olympisch park zal geïrrigeerd worden met hergebruikt water. Maar de roeibaan zal zijn water uit het Miyun-reservoir halen.

"Van meet af aan was ik tegen de Spelen", zegt Dai. "Er is gewoon niet genoeg water om Olympische Spelen te kunnen organiseren. Maar ze hebben niet naar me geluisterd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden