Beieren vreest DDR 2.0

Margot Honecker is er weer. Volgens het commentaar in The European is de vroegere first lady van de DDR, destijds minister van volksopvoeding, naar Duitsland teruggekeerd in de gedaante van minister Manuela Schwesig, in Merkels kabinet verantwoordelijk voor ouderen, jongeren, vrouwen en gezinnen.

Aanleiding voor de vergelijking van de jonge minister met de vrouw die vanwege haar geverfde haren de 'lila draak' werd genoemd, is Schwesigs plan voor 24-uurscrèches. Met 100 miljoen euro wil de minister crèches subsidiëren die 'het klokje rond' kinderen opnemen. Volgens The European komt daarmee de droom van Margot Honecker uit.

Nu is het niet Schwesigs voornemen om ouders in staat te stellen hun kroost 24 uur lang op de crèche te doen. Het gaat haar om ouders met avond- of nachtdiensten, die nauwelijks opvang kunnen vinden. Veelal alleenstaande ouders die in de verpleging, de horeca, het openbaar vervoer of bij de politie werken.

Nadat Schwesig een week geleden het uitgewerkte plan, waar overigens al in het coalitieverdrag van CDU/CSU en SPD sprake van was, op tafel legde, barstte de kritiek los. Die kwam, zoals was te voorzien, vooral uit Beieren. Secretaris-generaal van de CSU, Andreas Scheuer, sprak met afschuw van 'door de staat verordonneerde 24-uurscrèches'.

Een andere commentator sprak van 'DDR 2.0'. Beierse critici neigen er wel vaker toe om alle voorstellen die uit het oosten komen, van besmetting door het DDR-verleden te verdenken. Schwesig groeide op in het verre oosten, in Frankfurt aan de Oder. Haar vrouwvriendelijke beleid is regelmatig doelwit van conservatieve kritiek.

Zelfs bondskanselier Angela Merkel krijgt zo nu en dan uit het zuiden van Duitsland het verwijt dat ze haar DDR-verleden onvoldoende heeft afgeschud. Ze zou met haar CDU een sociaal-democratische koers varen. Volgens een oud-medewerker van Helmut Kohl is het zelfs nog erger: ze denkt in wezen ondemocratisch.

Nu mogen de Beierse critici eigenlijk niet klagen. Een van de eerste plannen die Merkels coalitie uitvoerde, was het zogeheten 'opvanggeld': een premie voor moeders die thuisblijven om op de kinderen te passen. Het was een verkiezingsbelofte van de CSU, die door de coalitiepartners met veel tegenzin werd geslikt.

De voorstanders van die premie voeren nu aan dat de 24-uurscrèche het welzijn van het kind opoffert aan de belangen van de economie. Ze verwijten Schwesig dat ze vrouwen ertoe verleidt, het hebben van een baan belangrijker te vinden dan het opvoeden van hun kroost. Zo'n nachtcrèche is volgens hen een bron van kindertrauma's.

Geef die 100 miljoen toch gewoon direct aan de gezinnen, argumenteren ze. Dan hoeft de moeder niet in ploegendienst uit werken te gaan. Maar veel gezinnen hebben die keuze niet, werpt Schwesig tegen, daar moeten soms beide ouders onregelmatige diensten draaien om rond te komen.

Maar Beieren blijft vechten tegen de 'lila draak', ook al draagt die nu, vanwege haar frisse, blonde voorkomen, de bijnaam 'Oostzeebarbie'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden