Behoudende stroming wint bij Vlaamse liberalen

Van onze correspondent BRUSSEL - De Vlaamse liberalen keren terug op de oude koers. Bij de verkiezing van een nieuwe voorzitter afgelopen weekeinde kwam oud-minister van verkeer Herman De Croo als winnaar uit de bus. De stormachtige vernieuwing die diens voorganger, Guy Verhofstadt, had ingezet lijkt daarmee een zachte dood te sterven.

Verhofstadt stapte eerder dit jaar op als partijvoorzitter van de Vlaamse Liberalen en Democraten. De VLD was bij de verkiezingen weliswaar de tweede partij van Vlaanderen geworden, na de christendemocratische CVP, maar bleef andermaal buiten de regering.

De grote vernieuwing die Verhofstadt drie jaar geleden had ingezet wierp te weinig vruchten af. De partij kreeg volledige nieuwe beginselen en wist zelfs kopstukken uit andere partijen binnen te halen. Maar Verhofstadts stormloop tegen de gevestigde Belgische politiek en tegen de macht van vakbonden en ziekenfondsen, kon geen grote aanhang verwerven. Ook binnen de liberale partij niet, waar het 'joenk' Verhofstadt de irritatie wekte van de oudere, gevestigde generatie liberalen.

Herman De Croo is de spreekbuis van de behoudende stroming binnen de liberale partij. En hij won dit weekeinde met glans de race om het voorzitterschap van Patrick Dewael, Verhofstadts vriend en bondgenoot, die de vernieuwing van de liberale partij had willen voortzetten.

De Croo riep op een einde te maken aan de interne twisten binnen de VLD en weer te gaan werken aan de “problemen van de mensen”. Verwacht mag worden dat hij de VLD meer een sociaal gezicht zal trachten te geven. Verhofstadts felle kritiek op de organisatie van de sociale zekerheid wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van het tegenvallende verkiezingsresultaat eerder dit jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden